Методи Лалов: Гешев е Пригожин в съдебната ни система

Методи Лалов: Гешев е Пригожин в съдебната ни система

ФБ/Методи Лалов

A A+ A++ A

"Гешев е Пригожин в съдебната ни система. Създаваш едно чудовище, използваш го, то мачка твоите опоненти и в един момент след това то се обръща, става ненужно и трябва или да го премахнеш, или ще те унищожи. Това е, същото е!".

Това сравнение направи в коментар пред БНР юристът и общински съветник Методи Лалов, бивш председател на Софийския районен съд.

По думите му няма политическа воля за съдебна реформа:

"Ако имаше политическа воля, щяхме да имаме политически участници, които ясно и точно са сложили на масата параметрите на съдебната реформа. Освен тези параметри, трябва да има и участници, които да я направят. Когато насреща имате ГЕРБ и Бойко Борисов, ДПС и Делян Пеевски задълбочена реформа не може да бъде направена. Иначе би означавало Гешев и Пеевски да се самовкарат в затвора. Управлението на Борисов показа всички възможни патологии, които могат да бъдат развити в едно държавно управление".

Според Лалов е доста рисковано да бъде премахната длъжността главен прокурор, както и преминаването ѝ в изпълнителната власт:

"Представяте ли си един министър на правосъдието да е главен прокурор, политически зависим".

"Напълно възможно е сегашният ВСС да избере нов главен прокурор и това ще е в изпълнението на сега действащия закон. Ако политиците искат да сменят таймингът, просто трябва да направят промените, дори да не са в Конституцията. Законът за съдебната власт се променя с обикновено мнозинство, поне в основните му части", подчерта той.

В предаването "Неделя 150" Методи Лалов коментира и т.нар. поход за справедливост към Москва на частната армия "Вагнер":

"Путин е доказал, че управлението в Русия не работи по демократични и правови принципи. Той използва Пригожин (основателят на частната армия Евгений Пригожин - б.р.), като военнопрестъпник, за нападение на една независима и суверенна държава - каквато е Украйна. ... Може би този път беше режисура, но рано или късно това ще бъде реалността. Няма съмнение, че Русия ще бъде изправена пред гражданска война и пред разпад. ... Европа и светът, в частност и България, трябва да се противопоставят с всички възможни мерки на Путин. ... Развенчан беше митът за силната Русия".

#Методи Лалов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници