Икономист: Ръстът на хората с ниски заплати нараства драстично

Икономист: Ръстът на хората с ниски заплати нараства драстично

pixabay

A A+ A++ A

Свиването на паричната политика увеличава непропорционално отделянето на хора с ниски доходи.

Това каза Екатерина Шабалина, икономист от "Гьоте университет Франкфурт" на днешната дискусия на тема "Парична политика и неравенство в заплатите", която е част от първата годишна конференция, организирана от Съвета за икономически анализи съвместно с Министерския съвет, Софийския университет "Св. Климент Охридски", Стопанския факултет на университета и Европейската икономическа асоциация днес в СУ.

Ръстът на хората с ниски заплати нараства драстично, отчете още Шабалина и обясни, че това пропорционално влияе и върху търсенето и интереса към работни места. По нейни думи каналът за трудова мобилност зависи от заетостта и размера на месечните доходи по места.

Намаляването на заплатите и богатствата предизвиква спад във функцията на стойността и следователно вероятностите за преход към отраслите с ниски доходи намаляват, обясни още Шабалина.

Виктор Маринков, икономист от Оксфордския университет, каза, че изследването на значението на очакванията, ограничената рационалност и непълните знания обясняват разбирането на макроикономическите явления в отделните региони.

"Фокусът е върху разликите в производителността и фирмената динамика между отделните държави и значението на взаимното допълване на технологиите и уменията, което играе огромна роля за развитието на всяка държава", обясни Маринков. "Въпреки че моите експериментални изследвания изглеждат несвързани, гледам на работата си върху очакванията и отклоненията от рационалността като на основен елемент на бизнес цикъла, докато изследванията ми върху различията между отделните държави имат структурен дългосрочен фокус", каза още Маринков.


#пари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници