ISW: Путин май слага капан за ЧВК Вагнер

ISW: Путин май слага капан за ЧВК Вагнер
A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин може да е заложил "капан" за наемниците на Вагнер, предлагайки Беларус като територия, където уж могат да бъдат в безопасност. Това пише "Институтът за изследване на войната" в доклад.

Ръководителят на Кремъл каза на представители на паравоенната групировка след неуспешния бунт, че имат три възможности: да продължат да се бият в руските въоръжени сили, да подадат оставка или да последват лидера си Евгений Пригожин в Беларус.

Според военни анализатори обаче Кремъл ще смята тези, които заминат за Беларус, за предатели. Независимо дали срещу тях се вземат незабавни мерки.

„Възможно е Путин да позиционира Беларус като убежище за бойците на Вагнер като капан", се казва в неотдавнашен доклад. „Също така трябва да се отбележи, че Путин призна, че е дал лично обещание, че служителите на Вагнер, които са отишли ​​в Беларус, ще бъдат в безопасност там .”

Според военни изследователи тези думи на Путин в дългосрочен план изглеждат съмнителни.

ISW припомни, че беларуският политик Александър Лукашенко вече е предал на Москва 33-ма задържани наемници от Вагнер и ги е използвал като лост срещу Кремъл през 2020 г. И нищо няма да го спре да го направи отново.

Припомняме, че ISW признава, че ЧВК "Вагнер" ще престане да съществува. Анализаторите от Института за изучаване на войната са склонни към два сценария: наемниците от паравоенното формирование могат да бъдат напълно интегрирани в структурата на руското министерство на отбраната или разделени на две отделни групи.

#ЧВК "Вагнер" #Вагнер #Владимир Путин #Евгений Пригожин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници