100 млрд. евро може да струва овладяването на ядреното бествие във Фукушима

100 млрд. евро може да струва овладяването на ядреното бествие във Фукушима
Катастрофата в АЕЦ „Фукушима", която бе ударена от цунами на 11 март 2011 г., е най-тежката в сектора след тази в Чернобил, Украйна през 1986 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Разходите за овладяването на ядреното бедствие в АЕЦ „Фукушима" могат да достигнат 100 млрд. евро, обяви компанията ТЕПКО, която експлоатира централата.

Справянето с кризата, което включва обеззаразяването и обезщетенията на жертвите, може да струва двойно повече от предвиденото, предават АФП и БГНЕС.

Катастрофата в АЕЦ „Фукушима", която бе ударена от цунами на 11 март 2011 г., е най-тежката в сектора след тази в Чернобил, Украйна през 1986 г.

Тя доведе до значителни радиоактивни емисии във въздуха, почвата и водите в региона и принуди стотици хиляди жители да напуснат домовете си.

Сумата от 10 трилиона йени (100 милиарда евро), която за момента остава хипотетична, не включва разходите, свързани с разглобяването на четири от шестте реактора в ядрената централа.

Операцията ще продължи около 40 години и ще изисква развиването на нови технологии и обучението на хиляди техници.

„Трябва да обсъдим с правителството нуждите според различни сценарии," заяви президентът на компанията ТЕПКО Казухико Шимокобе в отговор на въпрос за риска от удвояване на сумата от 5 трилиона йени, която преди това беше обявена от компанията.

„За момента не знаем каква ще бъде общата сума, защото ревизираме данните за обеззаразяването и компенсациите всяко тримесечие, но ако тя надхвърля 5 трилиона йени, компанията ще има проблеми," предупреди той.

#АЕЦ „Фукушима" #ТЕПКО #радиация #Цунами #Япония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници