Корнелия Нинова: Отношенията между ПП-ДБ и ГЕРБ са „Бий ме, обичам те“

Корнелия Нинова: Отношенията между ПП-ДБ и ГЕРБ са „Бий ме, обичам те“

фейсбук

A A+ A++ A

„За трети път внасяме предложение да се гласува в парламентарната зала да се реши въпросът дали да се свали имунитетът на Бойко Борисов, или не. Всеки да гласува както реши, но да има в крайна сметка решение. Беше отхвърлено това наше предложение. „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ за пореден път спасиха имунитета на Борисов. Това е големият скандал, защото и ПП и ДБ работеха, а ПП беше създадена дори, за това да се промени моделът „Борисов“, кражбите, корупцията, 12-годинишното управление на задкулисието. Вече виждаме, че втори месец смисълът на това, което правят в парламента, е единствено да пазят Борисов, т.е. взаимно да си пазят имунитетите“. Това зави лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на Евроком.

В предаването „Делници“ Нинова определи действията на ПП-ДБ като голямо предателство: „Аз много неща съм виждала в политиката, много лупинги, но за това нямам обяснение – такова предателство, такава алчност за власт и пари, до такава степен да те лиши от достойнство и от чест, не го разбирам“, каза лидерът на БСП.

По отношение на комисията за имунитетите, тя коментира: „Създаде се една комисия – измислена, за имунитетите. Тя няма и председател, още не е стартирала, изобщо не се е събирала. Целта е да се замете всичко, което Борисов направи в последните 12 години и да се спаси от правосъдие. А той, ако се чувства невинен и е смел, трябваше сам да си даде имунитета, да има един прозрачен съдебен процес. Там, ако е невинен, щеше да се докаже – и да си изчисти името завинаги. Сега винаги това петно ще тежи, че той бяга и се крие зад гърба на Кирил Петков и Асен Василев“, категоричен бе лидерът на БСП.

По повод изказването си в кулоарите на Народното събрание, че отношенията между ПП-ДБ и ГЕРБ са „Бий ме, обичам те“, Нинова обясни: „Борисов в последните два месеца просто се гаври с ПП-ДБ, подлага ги на какво ли не, бие ги, като част от тази поговорка и те постоянно отиват при него, молят се, лазят на колене, т.е. обичат го. Ето онзи ден имаха среща, Борисов излиза и казва: „Трябва бързо да забравим тази среща, тя беше трагедия, без никакъв резултат“ и на следващия ден те гласуват да му спасяват имунитета – в името на това да са на власт и да заемат постове, да има пари. Това е безпринципното в политиката“.

Нинова отново определи случващото се между двете управляващи партии като треторазряден спектакъл, който продължава вече два месеца, но е омръзнал на всички и отбеляза: „Този спектакъл между тях се отразява много лошо на България и на българския народ. Нека да видим с какво започнаха преди изборите – най-важното беше законите по ПВУ, за да получи България европейските средства и да модернизира инфраструктура, училища, болници, доходи да повиши. До този момент няма нито един от тези 10 закона, които чакахме да бъдат приети, за да тръгне Планът. На второ място, приоритетът им беше Шенген. Виждате, че всеки ден се залавят в България на различни места мигранти. Всеки ден гърмят корупционни скандали - от служебното правителство, отсега. Корупция, мигранти – е, как ще ни приемат в Шенген? Нищо по Шенген не мърда в парламента“, посочи лидерът на БСП.

Тя припомни, че следващ приоритет на управляващите партии беше съдебната реформа: „Съдебната реформа приключи. Тя целеше само да спаси Борисов. Да махнат Гешев, да спасят Борисов – ето, виждате, имунитетът му няма да падне, този човек си се върна във властта, благодарение на ПП. Нищо и по този въпрос“.

Нинова допълни, че бюджет също още няма: „Значи всички тези приоритети, които говориха, нищо не се движи – това се отразява на България. Важно е да бъдем в Шенген, важно е да има бюджет и доходи за хората. Няма нищо от това. Два месеца за какво се разправяха? Първо, се разправяха кой да е председател на парламента. Не можаха да се разберат, стигна се до т.нар. „ротационен“, някакво нововъведение. След това кой да е премиер пак се караха – пак ротационен, двама премиери. Двама еврокомисари. Сега се карат кои да са областните управители. Сега се карат за регулаторите. Борд ще създават, някаква иновация измислиха, по номинациите“, каза лидерът на БСП.

И обясни: „От тази страна виждате два месеца разправии само за постовете, нищо смислено. От другата страна – обещанията, които бяха преди изборите и които бяха смислените за България и за българския народ – от тях нищо“, каза Нинова и припомни излезлия запис от националния съвет на „Продължаваме промяната“, който показва каква е целта на това управление – овладяване на властта, постове, пари, загърбване на интересите на народа, спасяването на Борисов и на Кирил Петков, чийто имунитет също беше поискан.

„Ето това е лошият ефект за България и за българския народ от този треторазряден сценарий, който разиграват помежду си“, категорично бе Нинова.

Тя определи бюджета като тема номер 1 за БСП и коментира: „Няма да подкрепим бюджета на Василев, защото е фиксиран в тези 3% дефицит, което означава рязане на разходи и замразяване най-вече на доходите на хората. Няма да го подкрепим, защото в него няма визия за развитие, няма реформа в образованието, в здравеопазването, няма стратегия. Това е статистика, числа, без политики вътре, без грижа за хората. Ние ще изготвим нашия алтернативен бюджет, както сме правили в последните няколко години, вече 7 години“.

Нинова посочи какво според социалистите трябва да се направи: „Първо, да се стабилизира икономиката, т.е. ще предложим мерки за икономиката, за да има приходи, които да се преразпределят към социална политика, здравна и образование. Второ, социалната тема ни е изключително силна. Ние предлагаме в нашия алтернативен бюджет политика за децата и младите, за работниците, особено работещите бедни и за възрастните“, каза лидерът на БСП и посочи част от предложенията на социалистите, сред които майчинството за втората година да бъде 50% от минималната работна заплата, да се увеличат детските надбавки, да се въведат безплатни лекарства за деца, така както благодарение на БСП вече има безплатни детски градини за децата, минималната работна заплата да стане 50% от средната още от 1 юли сега, а не догодина, като това ще подпомогне 500 хил. работещи бедни, увеличение на вдовишките надбавки, коефициентът за една година стаж да се изравни, преизчисляване на пенсиите и др.

Лидерът на БСП посочи, че целият социален пакет, изготвен от социалистите, струва 800 млн. за половин година и категорично заяви, че не може да се замразяват доходите при увеличаващи се цени на ток, парно, 20% вдигане на ДДС на газ, което предвижда Асен Василев и др.

Нинова посочи: „Продължаваме промяната“ дойдоха на крилете на новото и бяха определени за модерното ляво. Леви мерки, десни политики. Откраднаха нашата програма, безспорно. Много дори от нашите членове и симпатизанти им повярваха и гласуваха за тях. Освен че ги излъгаха и се прегърнаха с мафията, с която щяха да се борят“, каза лидерът на социалистите и обърна внимание на социалната политика, като посочи, че когато БСП беше в правителство с ПП, 20 млрд. стигнаха до хората с една мащабна социална политика: ваучери за храна, майчинство, безплатни детски градини, увеличение на пенсии и заплати.

„Ако са лява партия, както тогава си приписаха тези успехи, сега като управляват и цялата власт е в тях, защо не прилагат такава лява политика“, попита Нинова и посочи извода: „Когато БСП беше в управлението, наистина имаше лява, смислена социална политика. Сега, когато не сме, всичко ще се замрази в името на тази фиксация 3% дефицит, за да влезем в Еврозоната“, каза Нинова и допълни, че почти всички държави в Еврозоната са с дефицит над 3%, а по всички официални източници държавите влизат в рецесия, но въпреки това тук продължава тази мантра и фиксация за 3% дефицит, за да влезем в Еврозоната, при положение че в момента страната не е готова за това.

„В момента икономиката не е готова, семействата не са готови, доходите не са на равнището, на което хората да не изпитат сътресението при влизането в Еврозоната. Но това правителство е решило, че така ще действа. За съжаление, тежестта на тази политика ще я понесат отново хората с обедняване, с увеличаване на неравенствата. И нашата кауза като лява социалистическа партия е да се борим това да не се случи“, категорична бе Нинова.

Тя посочи, че продължава събирането на подписи за референдум против навлизането на джендър идеологията в училищата и призова гражданите да подкрепят БСП в тази битка за децата, която се е превърнала в кауза за социалистите: „Тази тема напоследък става изключително актуална. ЕП прие Истанбулската конвенция като общо европейски законодателство. В България виждате какво се случва. Този тип идеология прониква, макар и неофициално, през различни учебници, въздействия върху деца и т.н. Изключително важно е да си спасим децата. Големите над 18 години са свободни да избират с кого и как да живеят живота си, но децата трябва да спасим, затова моля, подкрепете ни за тези подписи“, призова Нинова.

По отношение на спекулациите от страна на министъра на отбраната Тодор Тагарев, лидерът на БСП коментира: „Господин Тагарев очевидно е злопаметен. Никога няма да ни прости на нас, на БСП, на парламентарната група и на мен персонално за личната ми намеса той да не е министър в кабинета на Кирил Петков“, каза Нинова и разказа ситуацията, в която Петков е предложил Тагарев за министър на отбраната, но социалистите са заявили, че ако го направи, ще напуснат правителството, защото Тагарев е изключително краен по отношение на позицията си за войната в Украйна.

„Тогава му казах: „Този човек ще ни вкара във войната за няколко денонощия“. Тагарев е от тези ястреби по отношение на войната в Украйна. Знаете нашата позиция, ние сме против, искаме дипломация, мир. Казах на Петков: „Ако това го направиш, аз оттеглям министрите на БСП, подавам оставки и пада кабинетът. Избирай – или Тагарев, или правителството. Това Тагарев няма как да го забрави и да ни го прости“, каза Нинова и посочи, че тогава Петков е избрал правителство, благодарение на натиска на БСП, но сега ситуацията е различна, защото социалистите не са в правителството, където да се явяват коректив и спирачка за подобни действия и първите решения на Тагарев като министър на отбраната са всичко, което България има, да изпраща на Украйна.

По отношение на местните избори, Корнелия Нинова каза, че Изпълнителното бюро на БСП от месец се среща със структурите в цялата страна и обсъждат възможни кандидатури, партньори, листи за общински съветници и др., а впечатлението ѝ е, че картината на предстоящите местни избори ще бъде много шарена: „Ще бъде напрегнато, но се надявам да е смислено. Защото вече втори месец парламентът не прави нищо смислено и не говори за бюджет, за доходи, за важните неща. Дано местната кампания да извади напред смислените местни и национално въпроси“, каза Нинова и посочи част от тях, сред които ВиК, инфраструктура, здравеопазване и др.

„Ние сме категорична, ясна, последователна опозиция на това управление, с позиции, които не сме променили. Останахме единствената партия, която не предаде хората, които ни подкрепиха. Що се отнася до двете първи партии, не съм оптимист от това, което виждам. По нито един въпрос не са заедно, не гласуват заедно. Минаха т.нар. „плаващи мнозинства“ – това означава нестабилност за България и несигурност за гражданите. Влиза един закон, вътре се размества в парламента силите, тичат по стаите, договарят се тихомълком, задкулисно, излиза съвсем друг резултат. Формира се едно официално правителство между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС и едно истинско и неофициално, което взима истинските решение – ГЕРБ, „Възраждане“ и ДПС са истинските управляващи. Това доказват гласуванията, не слушайте хубави приказки, уважаеми зрители, гледайте реални действия и гласувания“, призова Нинова.

И посочи: „Благодарение на тази нова тройна коалиция, която е в парламента, а не в правителството, беше прието отделянето на следствието от прокуратурата, т. нар. „съдебна реформа“. Значи изконните носители на съдебната реформа – ДБ и ПП останаха настрана и техните проекти не се приеха. Мина проектът на ГЕРБ с гласовете на „Възраждане“. КПКОМПИ – не мина закона на ПП, а мина този на ГЕРБ пак с тези гласове. Ето това е нестабилност. Държавата в криза, хората в бедност = имат нужда от стабилност, сигурност, а бизнесът - от предвидимост, защото без икономика, нищо друго няма да можем да реализираме“, обясни Корнелия Нинова.

Попитана относно поведението на „Възраждане“, лидерът на БСП определи действията им като крайни по отношение на свободата на слово и изразяване, а призивите им за насилие – като недопустими. Нинова посочи още, че това да пречат на народен представител да излезе на трибуната, за да се изкаже, е посегателство върху парламентаризма и върху свободата на изразяване и призова „Възраждане“ да изразяват позициите и мнението си цивилизовано и демократично.

# Корнелия Нинова #Нинова #Корнелия Нинова - БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници