Жега до обяд, после дъждове и бури с гръмотевици, на морето - рай

Жега до обяд, после дъждове и бури с гръмотевици, на морето - рай

Pixabay

A A+ A++ A

Денят ще започне със слънчево време. Следобед над планинските райони от Западна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб югозападен вятър.

Привечер и през нощта срещу неделя очакваме над крайните западни и северозападни райони да превали и прегърми, като очакваните процеси ще са по приближаващ студен фронт.

Максималните температури ще се повишат до между 31-32°С, по-високи в Дунавската равнина и Горнотракийската низина – до 33°С.

Екипът на Meteo Balkans издаде карта с предупреждения за опасно време, които са валидни за събота -01 юли. (Забележка: Картата показва районите, в които вероятността за опасни явления е най-голяма.)

Жълт код:

Издаваме код за слаби гръмотевични бури и проливни валежи, като очакваното сумарно количество дъжд ще е между 15-20л/кв. м. Валежите над тези райони ще са предимно в следобедните часове и ще са на по-малко места.

Оранжев код:

Издаваме този код за проливни валежи или “обложени” валежи. Валежите на изолирани места над посочените райони ще са значителни по количества. Отново ще има условия за наводнения.

Очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л/кв. м.

Над тези райони ще са придружени и от засилена гръмотевична дейност, силен вятър и дребна градушка (известни и като шквалови явления).

Времето по Черноморието – страхотно за плаж!

През целя ден ще е предимно слънчево и топло. Ще духа умерен източен вятър.

Очаквани максимални температури - 27°-28°С.

Температура на морската вода - 23°-25°С.

Вълнение на морето – 1-2 бала.

Времето в София

През деня ще е предимно слънчево и топло. След обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност и привечер са възможни валежи, придружени от гръмотевици.

Очакваните минимални температури ще са около 17°С, а максималните - до 30°С.

Имайте предвид, че в големите градове през летните дни най-добре се усеща градския топлинен остров и реално температурата, в централната част на града ще е по-висока!

Времето в планините

Отново ни очаква чудесно време за разходки и туризъм, но нека да се вземат под внимание очакваните следобедни валежи! Около обяд в масивите от Западна България ще се развива купеста облачност и на изолирани места ще превали и прегърми. Привечер и през нощта срещу неделя, по приближаващ фронт очакваме значителни валежи !

Ще духа слаб вятър от югозапад. Максималните температури на височина 1200-1300 метра ще надминат 22°С, а на 2000 метра - около 16°С.

Времето на Балканите

Към Балканите ще се пренася по-топла въздушна маса, която идва от Северна Африка и температурите над полуострова ще се повишат. Късно вечерта над крайните северозападни и западни райони от полуострова очакваме да се разразят гръмотевични бури, а в източните райони ще е предимно слънчево и топло.


#прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници