Топклиматологът Георги Рачев каза какво ще е времето през юли

Топклиматологът Георги Рачев каза какво ще е времето през юли

Pixabay

A A+ A++ A

Топ климатологът проф. Георги Рачев тегли чертата. Той даде юлската си прогноза за времето като ни обеща много слънце и топла морска вода.

"Най-топлият месец започва, ще бъде хубаво и топло, в Западна България малко дъждовно”, каза експертът. Предполагам, че студеният фронт ще окаже влияние в събота и неделя, допълни той в интервю за bTV.

"Вчера си беше доста хладно, температурите паднаха и с дъжда и вятъра стана по-студено. По морето хората не бива да се плашат, водата е топла. Днес и утре ще има много слънце", прогнозира още той.

В събота 28 градуса в София, което е супер. След това в сряда - нещо дребно ни очаква, винаги едно наум в София, каза още той.

40-41 градуса, по интересното е, че част от горските пожари достигнаха до Франция, но те по никакъв начин няма да окажат влияние на въздуха там, успокои Рачев.

След посрещането на Джулай морнинг в събота времето ще е предимно слънчево и по-топло. Следобед и през нощта срещу неделя очакваме да превали и прегърми над Западна България.

В неделя - слънчево и горещо време в Източна България, а над Западна и Централна - краткотрайни дъждове с гръмотевици и опасност от градушки.

Тогава и в понеделник - 3 юли, се очаква през страната да премине по-студен атмосферен фронт. На много места в страната ще има краткотрайни, интензивни валежи и гръмотевични бури. Подобни са изгледите и за следващите 2-3 дни.

Към 7 и 8 юли облаците най-после ще отстъпят място на Слънцето! Най-вече над планинските райони има вероятност за краткотрайни дъждове. След това прогнозата е въздушната маса над страната отново да бъде неустойчива.

Между 9 и 11 юли се повишава вероятността за валежи. На места те ще са значителни като количество, с гръмотевични бури и условия за градушки. През този период изгледите са и за относително понижение на температурите, включително и в западните области. Максималните стойности в по-голямата част от страната ще са между 26 и 29 градуса.

Неделя и понеделник времето ще бъде малко смътно. Типично за юли месец е да усетим дъха на Сахара. Време е за тропически нощи и за море", посочи още проф. Рачев.

"Слънцето е закачено и няма махане. В Русе климатът е типично континентален, там летата са тежки, а зимите-много студени. В Плевен в неделя ще има валежи, колкото да освежат въздуха и температурите ще паднат до 28 градуса.

През месеца средната температура в България ще бъде 24.5 градуса според американците, а европейците дават с 1-2 градуса повече. Вървим към по-големи валежи. Чака ни топло, нормално юлско време, чакаме горещниците с повече валежи, очакваме перфектна зърнена реколта", заключи климатологът, цитиран от "Стандарт".

#проф. Георги Рачев #времето #юли

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници