От догодина работодателите ще плащат само първите два дни от болничния

От догодина работодателите ще плащат само първите два дни от болничния

стоп кадър

A A+ A++ A

От догодина работодателите ще плащат само първите два дни от болничния. Това е една от мерките, върху които управляващите работят за Бюджет 2024 година, обяви финансовият министър Асен Василев на заседанието на Тристранния съвет за сътрудничество. Социалните партньори обсъждат параметрите на тазгодишната финансова рамка, информира БНР.

Министър Асен Василев фокусира малка част от изказването си върху тазгодишния бюджет, а именно – на изравняването на втората година от майчинството с минималната работна заплата – т.е. 780 лева. По-голям акцент постави върху Бюджет 2024-та:

"Едната мярка, около която има политически консенсус, е за намаляване на болничните, които се заплащат от работодателите от 3 дни на 2 дни, което да се случи от 1 януари 2024 г."

От миналата година се събира информация за реалните доходи на хората, а не само облагаемите. Върху нея ще се базират сметките за догодина:

"От 2024 г. ще имаме възможност тази помощ да бъде по-таргетирана, съответно да бъде по-адекватна и по-голяма, тъй като ще имаме информационната база, върху която да стъпим, за да може да това да се случи".

Пенсионерите, чиито пенсии са под линията на бедност догодина, ще бъде направено през социалното подпомагане, а не през общественото осигуряване, каза още Василев.

#Асен Василев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници