Правната комисия в НС каза НЕ на референдума за лева

Правната комисия в НС каза НЕ на референдума за лева

Pixabay

A A+ A++ A

Правната комисия отхвърли предложението за провеждане на национален референдум с въпрос "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?". Против гласуваха от ДПС и ПП-ДБ, в подкрепа провеждането гласуваха от "Възраждане", "БСП за България" и "Има такъв народ", а ГЕРБ-СДС се въздържаха.

Становището на комисията към Народното събрание е, че не следва да се проведе референдум с този въпрос. Предстои въпросът за референдума да се разгледа в пленарна зала.

Мирослав Иванов от ПП-ДБ заяви по време на дебатите, че след като се произнесе Народното събрание, последната санкционна инстанция е Конституционният съд и той може да прецени дали решението на парламента е правилно.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов отговори, че законът е ясен и категоричен, че когато има повече от 400 хиляди подписа, Народното събрание не преценява, а гласува, пише БТА.

Смиляна Кръстева от "БСП за България" заяви, че нейната парламентарна група ще подкрепи провеждането на референдума в знак на уважение към 470 хиляди българи, подписали искането, както и по причина "да дадем власт на народа, те да гласуват и вземат това решение, защото колкото повече референдуми провеждаме, толкова по-добре".

Гроздан Караджов от "Има такъв народ" каза, че личното му мнение е, че колкото по-скоро влезем в еврозоната, толкова по-добре е за България, но народът трябва да се учи от последствията от решенията, които взима.

От ГЕРБ-СДС и ДПС не изразиха позиция по време на дебатите, пише "24 часа".

#правна комисия #НС #референдум #"Възраждане"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници