Ердоган подкрепи Украйна за НАТО

Ердоган подкрепи Украйна за НАТО

Стоп кадър/ФБ/Володимир Зеленски

A A+ A++ A

Турският президент Реждеп Ердоган подкрепи амбицията на Украйна за членство в НАТО по време на срещата си с украинския президент Володимир Зеленски в Истанбул и увери, че Турция ще продължи да полага усилия за постигане на мир между Украйна и Русия, предаде БНР.

Нашето най-искрено желание е да се върнем към усилията за мир, заяви Реджеп Ердоган и отбеляза, че продължават преговорите с Москва и Киев за размяна на военнопленници. Според него, руският президент Владимир Путин може да посети Турция следващия месец, когато този въпрос отново ще бъде поставен.

Турският президент добави, че Анкара подкрепя удължаването с две години на Черноморската инициатива за зърното, като очаква споразумението да продължи поне още три месеца след изтичането му на 17 юли. Доставките на зърно се извършват съгласно споразумение, подписано в Истанбул на 22 юли м. г. между Турция, Руската федерация, Украйна и ООН. В Истанбул бе създаден съвместен координационен център за инспектиране на товарите.

Същевременно в подкрепа идеята за удължаване срока на споразумението се обяви и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, който изтъкна, че документът играе важна роля за глобалната продоволствена сигурност.

Междувременно американският президент Джо Байдън заяви пред Си Ен Ен, че не смята, че има единодушие в алианса по въпроса за членството на Украйна точно в този момент. Съветникът в Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан посочи, че срещата на върха на НАТО във Вилнюс „ще бъде важен етап по пътя към членството“ на Украйна, но добави, че предстои още път пред Киев.

Украинската контраофанзива срещу руските сили е по-бавна, отколкото се е очаквало, коментира високопоставен служител на Пентагона, но уточни, че е твърде рано да се правят заключения за перспективите за успехи на бойното поле за Киев.


#Реджеп Ердоган #Володимир Зеленски #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници