Байдън подписа: САЩ изпращат на Украйна и касетъчни боеприпаси

Байдън подписа: САЩ изпращат на Украйна и касетъчни боеприпаси

Стоп кадър/Туитър

A A+ A++ A

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа разрешение на Украйна да бъдат изпратени забранените в над 100 държави по света касетъчни боеприпаси. Президентът Байдън подписа разрешението въпреки опасенията на правозащитни групи и някои от съюзниците на САЩ, че използването им ще доведе до повече цивилни жертви. На журналистически въпрос защо се е съгласил да изпрати тези оръжия в Украйна сега, Джо Байдън отговори лаконично: "Боеприпасите им свършват“.

Касетъчните боеприпаси, представляват бомби, ракети или артилерийски снаряди, които при достигане на целта експлодират и разпръскват множество по-малки заряди, което води до по-голям обхват на поразения район и множество жертви, съобщава БНР.

Някои организации за защита на човешките права се противопоставят на използването им поради опасения, че неексплодиралите малки заряди остават активни дори след края на конфликта и могат да експлодират, потенциално наранявайки или убивайки невинни цивилни. Но съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан каза, че боеприпасите са критични за Украйна, за да поддържа темпа на военните си операции срещу руските нашественици.

„Няма да оставим Украйна беззащитна в нито един момент от този конфликт и точка“, каза той.

Съливан отбеляза, че касетъчните боеприпаси на САЩ имат много по-нисък процент на отказ от тези, използвани от руснаците, и Украйна е предоставила гаранции, че ще използва оръжията по внимателен начин, насочен към минимизиране на рисковете за цивилните.

Важно е да се отбележи, че САЩ, Украйна и Русия не са подписали Конвенцията за касетъчните боеприпаси, която забранява производството, складирането, използването и трансфера на тези оръжия., но законите в САЩ изискват президентът да подпише изрично разрешение преди те да бъдат изнасяни за други държави.

В Европа САЩ разполагат с около 10 000 броя касетъчни заряди, които ще бъдат предоставени на Украйна почти незабавно, отбелязва телевизия NBC позовавайки се на официални представители.


#Джо Байдън #САЩ #касетъчни бомби #оръжие за Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници