Радев удари рамо на Възраждане: Политиците да не се правят, че няма подписи на половин милион души

Радев удари рамо на Възраждане: Политиците да не се правят, че няма подписи на половин милион души
A A+ A++ A

Редно е да бъде проведен референдум, след като са изпълнени законовите условия и подписите са събрани, обяви президентът Румен Радев в отговор на въпрос на БТА, свързан с решението на парламента да отхвърли предложението за произвеждане на национален референдум с въпрос „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“. Инициативата за референдума е на партия "Възраждане".

По думите на държавния глава не е добре политици да се правят, че няма подписи на половин милион българи.

"Това решение издава страх, недоверие и пренебрежение към българските граждани. Отделно е дали така трябва да бъде формулиран въпросът", коментира Радев.

"Не виждам за удачно да се вкарва този процес в каквито и да е рамки – 20 години е неприемлив срок, прекалено дълъг. Усилията на политиците не трябва да бъдат насочени към това да търсят начини да спрат един референдум, който е най-мощният инструмент на демокрацията, а да убеждават българските граждани, че влизането в еврозоната работи за тяхното благосъстояние", каза още президентът.

Румен Радев обясни, че няма как да насрочи дата за референдум, защото има решение на Народното събрание.

Според него България трябва да влезе в еврозоната, когато е реално готова, а не, когато ни се иска и на всяка цена. Когато изпълним критериите за дефицит и инфлация, след разумно проведени икономически и финансови политики, а не със слагане на спирачки за обществено-икономическото развитие, добави президентът.

Радев покани всеки, който иска да инициира процедура по импийчмънт да заповяда, но подчерта, че водещите политически сили трябва да имат свои позиции.

Държавния глава участва в откриването на международна математическа конференция, която се провежда в София.

#референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници