Киселова: Няма да има нов състав на ВСС и нов главен прокурор до Нова година

Киселова: Няма да има нов състав на ВСС и нов главен прокурор до Нова година

стоп кадър

A A+ A++ A

НС ще приеме промени в Закона за съдебната власт, с които да отложи избора на нов състав на ВСС с 6 месеца. Това ще тече докато преминат конституционните промени, затова вероятно и.ф. главен прокурор ще остане до догодина. Възможно е и да се избере друг заместник. След избора на нов ВСС, ще бъде отворена процедура за нов главен прокурор. Това каза конституционалистът доц. Наталия Киселова в ефира на NOVA News.

"Имаше доста неправилни неща, които НС направи във връзка с проекта за решение за референдума. Беше гласуван друг проект - въпросът на рефередума, а не доклада. Законът е писан така, че Комисията да подкрепи проекта. Росица Кирова избра инстиктивно позитивния начин на гласуване - "за" и "против" референдума. Заради кашата утре няма да бъде обнародвано в "Държавен вестник", заяви тя.

По думите ѝ има два варианта - да няма решение, което да бъде публикувано, чрез мълчалив отказ от НС, а другият - изрично да се каже, че не се допуска референдум с такъв въпрос. "И в двата случая тези, които имат правен интерес - "Възраждане" - могат да сезират КС. Мотивите може да са, че са събрани доста повече от нужните подписи и няма нарушение на правилника. Те могат да оспорят дори да няма да обнародвано решение на парламента. Президентът няма да определи дата за референдума, защото не счита, че има валидно взето решение. Сроковете за произнасяне на КС може да прехвърлят и местните избори", обясни Киселова.

#главен прокурор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници