Румен Гечев: Сглобката е тройна и в нея ПП-ДБ обслужва интересите на ГЕРБ и ДПС -

Румен Гечев: Сглобката е тройна и в нея ПП-ДБ обслужва интересите на ГЕРБ и ДПС -
A A+ A++ A

„Управляващите твърдят, че те не са коалиция, а са „сглобка“, но това е много интересна „сглобка“. Тази сглобка е подигравка с българските избиратели, тъй като двете партии ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ излъгаха по най-циничен и груб начин българските избиратели. Месеци наред слушахме остра, на моменти неевропейска критика, от едната към другата партия. Изведнъж плеснаха с ръце и се прегърнаха. Какво ли ги накара да направят такава драматична промяна, та да заплюят в лицето избирателите?“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ в ефира на БНТ.

В предаването „Денят започва с Георги Любенов“ социалистът посочи, че очевидно става дума за власт и интереси, свързани със съхраняване на имунитетите: „Направиха един неособено успешен опит, създаваха комисии, чухме записа, който течеше по сценарий – как ще крият Бойко Борисов, как ще крият Кирил Петков. Накрая се оказа, че и този механизъм не сработи. Но остана властта и деленето на порции от властта, тъй като от ЕС се задават милиарди в инвестиции в различни програми, а за тях това, което са обещали на избирателите, няма никакво значение – те предадоха милиони български избиратели, прегърнаха се и започват да делят“, обясни проф. Гечев.

И категорично заяви: „Ако парите от ЕС ще идват, за да се продължи обогатяването на определени хора, които загубиха всякакъв срам и етика, крадейки България, то няма как ние от БСП да сме пасивни и да не попречим на този процес“.

Социалистът посочи, че тепърва ще се берат плодовете на сформираната „сглобка“ между управляващите партии: „Сглобката се изразява в превземането на ключовите български институции. БСП не иска да участва в такава паралелна държава, тъй като освен че ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се съюзиха, винаги в управлението е било и ДПС, а другите две управляващи партии сега ще изпълняват роля и определен сценарий“, каза проф. Гечев.

Попитан относно дали има сигнали, поради които може да се заяви, че ДПС се върна във властта, проф. Гечев посочи: „Това не са просто сигнали. Като погледнете гласуванията в парламента – когато една партия – ДПС, подкрепя бюджета на управляващите, когато подкрепя кадровата им политика и когато тази партия твърди, че е в опозиция, е на много ключови места в парламента и регулаторните органи, то няма как тя да бъде опозиция“, обясни народният представител от „БСП за България“.

Той припомни, че гласуванията в бюджета са минали с категоричната подкрепа на ДПС, а двете ключови за икономиката комисии са дадени на същата партия: „Не сме деца и няма нужда от такива неуважаващи интелектуалния потенциал на българина маневри. Трябва да кажат ясно: „Ние сме с управляващите, ние сме част от управлението, участваме във формирането на политиките и разделението на властта и на средствата и това е нашата сглобка. Т.е. сглобката е тройна, тя не е двойна“, категоричен бе проф. Гечев.

„И фактически в българския парламент остава една последователна партия – това е БСП, която във всички гласувания защитава позициите на своите избиратели и на всички българи“, допълни социалистът.

И обясни още: „На първия ред в парламента стои ПП, представлявана от лидера им Кирил Петков. От едната му страна е Делян Пеевски, от другата страна – Бойко Борисов. Последните дни се вижда как Кирил Петков притичва ту към посоката на Пеевски, ту към Бойко Борисов, ту се срещат в стаята на Пеевски. Картината е много жалка. Имахме надежда, че „Продължаваме промяната“ ще бъде една нова партия, която ще изпълни своите ангажименти към избирателите и ще се включи в усилията ситуацията в България да бъде променена. Вместо това те върнаха на власт ГЕРБ и Бойко Борисов, а от друга страна утвърждават позициите на Пеевски и ДПС. В момента ПП изпълнява обслужващи функции на ГЕРБ и ДПС. Измамиха избирателите си, в унизително положение са и това ще бъде наказано от избирателя при всички случаи“, каза проф. Гечев.

Социалистът посочи, че винаги когато се формират комисии в парламента, разпределението става между управляващи и опозиция според теглото на отделните партии, сега обаче ситуацията е различна: „ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ са решили да заемат всички места и то ключови в комисиите. Второ, бяха решили те да подберат кои от предложенията на БСП, „Възраждане“ и ИТН за зам.-председатели да бъдат утвърдени и така да решават кадровите въпроси и в опозиционните партии“, обясни проф. Гечев.

Той припомни: „Минути преди гласуванията парламентарната група взе решение да не участваме в този цирк, да заявим ясно своята позиция и да излезем от парламента“, каза проф. Гечев и посочи, че примерът на социалистите е бил последван от ИТН и „Възраждане“: „Опозицията излезе и не присъства в този кадрови цирк, който беше разигран от новата политическа сглобка ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС“.

По отношението на изпращането на оръжие на Украйна, социалистът заяви, че българското правителство няма право да вкарва страната в събития и отговорности, които могат да имат много тежки геополитически и икономически последици за България: „Откъде-накъде България ще предоставя допълнителни оръжия на Украйна, при това безвъзмездно?“, попита социалистът и посочи, че в това решение има морален, исторически и икономически проблем, а народните представители трябва да защитават българските национални интереси.

По отношение на бюджета, проф. Гечев заяви, че никъде по света хората не сравняват страните само по бюджетен дефицит, важни са и другите показатели: „Дълговете в Еврозоната са 90% към БВП, ние сме 23%, дефицитите им стигаха 9-12% без нещо да ги притеснява в последните години. А тук размахват тези 3% дефицит – на каква цена? Какво ги интересува българите в региона, където им закриват общинската болница или са закрили 90% от отделенията?“, попита проф. Гечев и посочи, че важно е каква е причината за дефицита, къде отиват парите от публичните разходи, какъв е жизненият стандарт на тези страни: „Да не лъжат българския народ, а да се гледа комплексът от показатели – БВП, конкурентоспособността на националната икономика и тогава вече въпросът ще бъде при какви условия на дефицит, на държавен дълг и други показатели“, обясни социалистът и коментира по отношение на Еврозоната, че България трябва да въведе еврото, но когато страната е готова за това.

„Това, което БСП защитава и прави, е европейската практика като икономическа политика“, каза в заключение проф. Румен Гечев.

#Румен Гечев #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници