Удря ни нова магнитна буря

Удря ни нова магнитна буря

Pixabay

A A+ A++ A

През седмицата от 10 до 15 юли слънчевата активност беше сравнително слаба. Прогнозата за геомагнитни бури на 12 и 13 юли беше коригирана и тогава имаше само смущения в земната магнитосфера, информира bTV.

Но на 14-15 юли астрономи по целия свят наблюдаваха и заснеха изригване на тъмна плазма от Южното полукълбо на Слънцето.

Астрофизиците прогнозират, че това явление ще провокира слаба геомагнитна буря на 18 юли. А утре и в сряда предстоят по-слаби смущения в магнитосферата на Земята.

На 18 юли се очаква влиянието на слънчевия вятър да бъде в рамките на няколко часа – от 6 до около 16 часа българско време. Възможно е по-чувствителните или хронично болните да изпитат дискомфорт заради това явление.

Днешната снимка на Слънцето от космическата сонда SDO на НАСА също показва региона в Южната част на Слънцето, от който беше наблюдавано изригването на тъмна плазма.

Слънчевите петна са сравнително по-малко и се намират в Югозападните, Югоизточните и Североизточните части на нашата звезда. Възможно е до края на седмицата те да са предпоставка за евентуални изригвания.



#геомагнитна буря

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници