Синдикат “Защита“: Спешната помощ в страната е застрашена

Синдикат “Защита“: Спешната помощ в страната е застрашена

Pixabay

A A+ A++ A

Медици и работещи в спешни центрове се обединяват в национален протест, който има за цел подобрение на условията на труд и увеличение на заплатите. Организиран от синдикат “Защита“, протестът ще се проведе в центъра на София, като участниците ще изразят своите искания пред сградата на парламента.

Основните искания на протестиращите са свързани с подобрение на заплатите, по-добри условия на труд и промяна на категорията на техния труд от трета към първа. Медиците и персоналът в спешните центрове са на предния фронт на борбата с медицинските спешни ситуации и здравни проблеми, което прави техните искания още по-важни за здравето и безопасността на нацията.

Основните искания са: по-добри условия на труд, увеличение на заплатите, увеличение на месечната издръжка на центровете, първа категория труд и други.

Вчера, депутатите от бюджетната комисия одобриха допълнителни средства за увеличение с 20% на фонд "Работна заплата" в Спешната помощ и в регионалните здравни инспекции. Този ход от страна на властта може да бъде разглеждан като стъпка в посока на отговарянето на някои от исканията на протестиращите, но медиците остават настоятелни в своите искания за по-висок бюджет и подобрение на условията на труд.

Заместник-председателят на Национален синдикат "Защита" Милена Атанасова заяви в ефира на “Нашият ден“, че целта на демонстрацията е да се отправи “официално искане до президента на републиката за свикване на Консултативния съвет по национална сигурност“. Тя подчерта, че има огромна вероятност Спешната помощ в страната да бъде застрашена, ако не се предприемат конкретни действия за подобрение на условията на труд и здравни грижи.

Тя обясни също, че протестиращите ще преминават през Министерството на здравеопазването, тъй като центровете за Спешна помощ са второстепенен разпоредител с бюджет и изцяло зависят от бюджета на Здравното министерство. Синдикатът иска да бъде гарантирано увеличение на бюджета с около 25 млн. до края на тази година, за да се осигурят по-добри условия за спешните медици и здравни работници.

Представителност на протеста…

“Ще има протестиращи от цялата страна. Току що пристигнаха колегите от Варна, за което ги приветствам. За да бъдат в 9:00 часа в София, може да си представим в колко са тръгнали да пътуват. Тези, които не могат да присъстват поради служебна ангажираност, защото и те трябва да се грижат за българските граждани, ще се включат по места – с включени сирени на обяд“, каза още Атанасова в интервю за БНР.

#протест #медици #"Спешна помощ"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници