Вселенският патриарх Вартоломей благослови патриарх Максим

Вселенският патриарх Вартоломей благослови патриарх Максим
България се прощава на днешния 9 ноември с патриарх Максим в деня на национален траур. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вселенският патриарх Вартоломей, който ще води опелото на патриарх Максим в храм-паметника „Св. Александър Невски", го благослови, като го прекръсти.

Той отново се поклони пред тленните останки на бащата на Българската православна църква патриарх Максим, който почина рано сутринта на 6 ноември на 98-годишна възраст.

Бялото було, символ на патриаршеската власт, е поставено в източната страна на ковчега на патриарх Максим, около който са застанали всички архиереи, предаде БГНЕС.

Под звуците на траурни камбани в храм-паметника „Св. Александър Невски" се отслужва заупокойна Света Литургия в памет на духовния водач на Българската православна църква патриарх Максим.

В заупокойната Света Литургия има специална ектения, в която има специално прошение за починалия Блаженопочивш патриарх Максим. Литургията се отслужва от Великотърновския митрополит Григорий.

Миряни могат да влизат в храма през Южния вход откъм Народното събрание и трябва да излизат през северния, а централният вход на храма е предвиден само за пристигането на висшите духовници.

В храма за поклонението пред тленните останки на българския патриарх Максим по-рано пристигнаха и поместни православни делегации от Русия, Румъния, Грузия, Сърбия, Полша, Чехия, Албания, както и много архиереи, епископи, клирици.

Тленните останки на патриарх Максим бяха внесени в храма в 7:30 часа в петък сутринта. Те бяха положени в центъра на храма, а около тях се подредиха четирима представители на Националната гвардейска част. Гвардейци отдават чест и пред храм-паметника „Св. Александър Невски".

Опелото на патриарх Максим ще започне в 10:30 часа и ще бъде отслужено от Вселенския патриарх Вартоломей, а погребалната церемония ще се извърши в 15:30 ч. в Троянския манастир, където патриархът е пожелал да бъде погребан зад иконата на Света Богородица Троеручица.

България се прощава на днешния 9 ноември с патриарх Максим в деня на национален траур.

#патриарх Максим #Вселенски патриарх Вартоломей #храм-паметник „Св. Александър Невски" #митрополит Григорий #погребение #Троянски манастир

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници