Осъдиха лидера на "Възраждане" за клевета на журналист

Осъдиха лидера на "Възраждане" за клевета на журналист

фейсбук

A A+ A++ A

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов е осъден да плати 5000 лв. обезщетение на репортера Васил Иванов, тъй като през май 2020 г. е публикувал във Фейсбук профила си обидни и клеветнически твърдения за него. Това се вижда от решение на Софийския градски съд, предава.

Костадинов казва за Иванов че е монтирал "поръчков материал" и "прави това, което му кажат. Зависим от системата и от тези, които му плащат да прави нереалистични и подвеждащи материали". Костадинов казва още, че Иванов се е навел пред властимащите и изпълнява политически поръчки.

Иванов съдеше Костадинов за 26 000 лв. като частичен иск от 100 000 лв. Решението на Софийския градски съд, постановено от съдия Гергана Коюмджиева, през месец май не е окончателно и може да се атакува както от Иванов, така и от Костадинов. Заради случая репортерът съдеше и партия "Възраждане" за 10 хил. лв. като частичен иск от 50 000 лв., но съдът отхвърля тази част от иска.

След отхвърлените искове Иванов трябва да плати за разноски 693 лв. на Костадинов и още 1400 лв. на "Възраждане". Костадинов пък му дължи 825 лв.

Костадинов взема Иванов на мушка, след като той разкрива лъжата, че "Възраждане" не са имали законова възможност да се откажат от партийната си субсидия, което беше тяхно предизборно обещание. В репортажите си репортерът се занимава и с придобиването от Костадинов на апетитен имот близо до морския бряг във Варна за 200 000 лв. За партийната субсидия имаше и прокурорско разследване, което обаче беше прекратено през 2021 г. с мотив, че престъпление няма.

В исковата си молба Иванов разказва, че от 6 до 13 май 2020 г., след като е излъчено негово интервю с Костадинов, е бил обект на клеветническа кампания от страна на "Възраждане" и лидера ѝ. Това накърнило честта, достойнството и доброто му име, с които се ползва сред близките си, колегите и в обществото.

"Така посрещнахме екипа на Нова ТВ, който снима около 4 часа, за да монтира поръчков материал в опит да компрометира д-р Костадин Костадинов. Посрещнахме един журналист - жертва на времето, в което живее. Човек, който прави това, което му кажат. Зависим от системата и от тези, които му плащат да прави нереалистични и подвеждащи материали, практикуващ в държава, която е на 111 място по свобода на словото и се управлява от хора с прякори Тиквата, Свинята, Джуджето. Безскрупулни и готови на всичко, за да останат на власт, за да продължат да грабят ненаситно", твърди Костадинов.

Оказва се, че видеото, което Костадинов поства и което стои и 3 дни на сайта на тв "Евроком", е монтирано със субтитри, които не отговорят на истината.

Свидетелите

Свидетелка, колежка на Иванов, присъствала на интервюто, разказва, че след като официалният разговор между Костадинов и Иванов приключил и камерите на тв били изключени, двамата започнали да си говорят приятелски, а двама приятели на Костадинов продължили да снимат случващото се с телефоните си. Костадинов обърнал разговора към политиката, към това че поръчки се изпълняват от журналисти и т.н. Иванов говорел за бившата си шефка в телевизията и думите му били, че тя "се наведе пред гербаджиите", затова между тях настъпил скандал, заради което той напуснал телевизията.

Този разговор не отговаря на монтираното и излъчено във Фейсбук от Костадинов. В монтажа се чува "се наведох пред гербаджиите", въпреки че Иванов не е правил такова изявление.

Показания по делото е дал и Ц.Г., вероятно Цончо Генчев, тъй като той обяснява, че е съучредител на "Възраждане". Той бил случайно с Костадинов по време на интервюто. Лидерът на партията го поканил да му види къщата, а там ги чакал екипът на Нова тв. Ц.Г. свидетелства, че репортерът започнал да задава с изключително арогантно държание провокативни въпроси и две камери снимали Костадинов. Той поканил всички в къщата. Имало въпроси за къщата, за партийната субсидия, за назначението на Костадинов в Регионалния исторически музей.

Костадинов води и свидетелка, която има договор с "Възраждане" с рекламната си агенция, която казва, че е чула реплика на Иванов "Да, ама пред гербаджиите се наведох". Съдът обаче не дава вяра на тези показания, определяйки ги като противоречиви. Освен това по делото има и експертизи, които показват, че записът на Костадинов е манипулиран.

Какво приема съдът

Съдът приема, че изявленията във видеото по адрес на Иванов са обидни и клеветнически. "Липсата на достатъчно фактическо основание в подкрепа на оценъчните съждения означава, че в случая има злоупотреба със свободата на словото, злонамереност и отправяне на оскърбителни лични нападки. Това е виновно и противоправно поведение", пише в съдебното решение.

Според съда използваните от Костадинов изрази по адрес на Иванов излизат "далеч извън допустимия тон и език", внушават "нравствено укоримо, неморално и противоправно поведение и засягащи по недопустим начин правната сфера на ищеца".

В част от изказванията на Костадинов съдът не намира обида и клевета, макар и "да са използвани изразни средства, манифестиращи крайно негативно отношение към личността на Иванов".

Съдията не намира вина при "Възраждане", тъй като не се установява Костадинов да е изпълнявал партийно поръчение, публикувайки манипулираното видео за Иванов.

#"Възраждане"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници