15 г. затвор грози тартора на просяците в Пловдив, Варна и Бургас! Тарикатите въвеждали хората в заблуда

15 г. затвор грози тартора на просяците в Пловдив, Варна и Бургас! Тарикатите въвеждали хората в заблуда
A A+ A++ A

След като Динко Вълев се прочу за пореден път с изцепка - наби мним просяк, защото мамеше хората, че няма крака пред бургаски хипермаркет, случаите с лъжливи просяци придобиха обществено значение и темата стана коментируема масово.

Стана ясно, например, че тарторът на просяците, който вчера бе арестуван в Бургас, е многократно осъждан. Последната му присъда е от 2022 г. и е за пускане в обръщение на фалшиви пари. Това каза пред Нова телевизия прокурорът на Районна прокуратура – Бургас Зорница Щърбева.

„Наказанието, което се предвижда, е лишаване от свобода за срок от 5 до 15 години, глоба от 20 000 до 100 000 лева. Ако бъде признат за виновен, на обвиняемия може да бъде конфискувано част или цялото имуществото“, добави тя.

Водещата на „Здравей, България“ Мира Иванова пък поясни, че 58-годишният шеф на просяците в морския град, който е склонил тримата мъже да протягат ръка за „Бог да прости“ срещу обещание за добри доходи. Той е задържан за срок до 72 часа.

Тримата просещи са разпитани в качеството на пострадали „жертви на трафик“, а той вече е с повдигнати обвинения.

„На извършителят е повдигнато обвинение за това, че от неустановена дата през лятото на 2022 г. до август 2023 г. е извършвал действия по намирането на трима души, които е приел в жилището си в Бургас, с цел да бъдат използвани за просия, независимо от тяхното съгласие. Деянието е извършено в условията на опасен рецидив и чрез получаването на облаги”, заяви Зорница Щърбева.

„Тримата са работили на територията на Варна, Пловдив и Бургас. Обвиняемият ги е транспортирал до локацията, определена за просия. Предоставено им е жилище, като са получавали и част от заработената сума“, добави тя

Двама от просяците са получавали половината от това, което са печелили, а третият – 30%.

„По делото не са събрани доказателства за оказвана принуда от обвиняемия спрямо жертвите на трафика. Той се е възползвал от нуждата им за парични средства, както и от това, че те са били бездомни и са нощували из улиците”, заяви Щърбева.

„Ако бъдат събрани доказателства, че с цел да набавят за себе си или за други хора облага, са въвеждали в заблуждение други хора и са им причинили вреда, ще се пристъпи към отделяне на материали и предявяване на обвинения на просяците“, каза още тя.

#просяк #просяци #просят

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници