Класическа рецепта за кьопоолу

Класическа рецепта за кьопоолу

nakotlona.bg

A A+ A++ A

Приготвянето на вкусно кьопоолу е едно от задължителните неща за края на лятото и началото на есента. В страната има много разновидности за приготвянето му. Днес ще пи предложим рецепта, която се доближава най-много до класическия вариант, пише az-jenata.bg.

Необходими продукти:
2 бр патладжани;
2-3 зелени чушки;
3 супени лъжици зехтин;
2 бр зрели домати;
3 супени лъжици нарязан пресен магданоз;
2 скилидки чесън;
2 супени лъжици червен винен оцет;
¾ чаена лъжичка сол или на вкус;
лимонов сок на вкус (по желание).

Начин на приготвяне:
Измийте и почистете патладжаните и чушките. Обелете доматите и ги нарежете на кубчета. Скилидките чесън смачкайте добре, например с помощта на уред за намачкване на чесън.

Изпечете патладжаните и чушките във фурната, докато добият приятен загар. Сложете ги в купа и покрийте плътно с капак или фолио, за да омекнат. Оставете за около 10-15 минути. След това обелете люспите на чушките и кожата на патладжаните. Нарежете на кубчета.

С помощта на пасатор намачкайте много добре патладжаните и чушките, докато стане сравнително гладка смес. Бавно прибавете зехтина, докато сместа стане още по-хомогенна.

Прехвърлете сместа в друга купа и прибавете останалите съставки. Овкусете със сол и пипер, като разбъркате много добре. Сервирайте на стайна температура с хляб или месо на скара.

Време за приготвяне: 2 часа

#Кьопоолу

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници