КАП: Задържането на превозното средство на пиян шофьор е незаконосъобразно

КАП: Задържането на превозното средство на пиян шофьор е незаконосъобразно

прес

A A+ A++ A

Въпреки че от Камарата на автомобилните превозвачи в България остро осъждат управлението на моторно превозно средство след употреба на наркотици и алкохол, те са категорични, че законотворците са сътворили хаос с отнемането на автомобилите на пияните или дрогирани шофьори. Това каза пред Радио София Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи.

"Истината е, че се създава една изключително голяма предпоставка за увеличаване на корупцията в Министерството на вътрешните работи при контрол и никой не е предвидил ситуацията, при която един пиян водач се качва в тежкотоварен автомобил. Спират го този водач – те и досега му взимаха книжката и досега го сваляха от камиона, с тънката разлика, че сега му задържат камиона. Нека да подчертаем, че това задържане е напълно незаконосъобразно и направомерно", добави Димитров.
България е една от малкото държави в ЕС, която не беше въвела отнемането на МПС от пиян или дрогиран водач

Той допълни, че тепърва проблема със съхранението на иззетите превозни средства ще се разраства.

"Къде ще се държат отнетите тежкотоварни превозни средства и кой ще отговаря за тяхната сигурност при положение, че те струват десетки и дори стотици хиляди лева", питат от Камарата на автомобилните превозвачи.

Димитър Димитров обясни, че ако бъде спрян тежкотоварен автомобил с бързо развалящи се продукти, живи животни или опасни товари, органите на МВР нямат компетентността да ги съхраняват.

"Темперираните стоки като месото, което трябва да стигне до магазина или лекарства - те не могат да стоят вечно и да работят агрегатите без гориво на хладилното ремарке. Какво става с цялото полуремарке – отнема се цялата композиция ли? Оставете всички неустойки, които ще плати превозвача заради забавената доставка", каза Димитров.

Според него много хипотези не са добре обмислени – "Всичкото това е, защото МВР отнема една вещ, която няма право да отнеме", уточни Димитър Димитров.

#"Пътна полиция" #полиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници