Вдигат ограда около Паметника на съветската армия

Вдигат ограда около Паметника на съветската армия

стоп кадър

A A+ A++ A

Районният кмет на "Средец" настоя да бъдат премахнати палатките около монумента

Експерти от район "Средец" са изготвили констативен протокол за състоянието на Паметника на Съветската армия в София. Той е изпратен на областния управител с предписание за незабавни мерки за ограничаване достъпа на граждани в близост до съоръжението чрез поставяне на строителна ограда и демонтиране на опасните елементи. Това обяви във Facebook кметът на район "Средец" Трайчо Трайков.

Той твърди, че има уверението на областния управител на София-град Вяра Тодева, че поверената ѝ администрация ще реагира адекватно. "За разлика от всички предишни случаи, когато подобни предписания, актове и заповеди са игнорирани или обжалвани по съдебен ред и не са изпълнявани, дори когато съдът е потвърждавал основателността им", отбелязва Трайков.

Районният кмет написа още, че в писмо до дирекция "Сигурност" на Столична община е поискал да предприемат мерки за спазване на условията в издаденото от тях съгласувателно писмо за провеждане на акцията пред съоръжението, които изрично забраняват поставянето на преместваеми обекти като шатри, палатки и други подобни.

На 9 август от "Левицата!" направиха палатков лагер срещу премахването на Паметника на Съветската армия. На следващия ден към тях се присъединиха и представители на "БСП за България" и на "Възраждане". В съобщение до медиите на 11 август от областната администрация обясниха, че не могат да се ангажират с конкретен срок за преместването на паметника, с оглед на времето, което се изисква за приключване на процедурата.

Министерският съвет реши на 2 август статутът на Мемориален комплекс "Паметник на Съветската армия" в Княжеската градина в София да бъде променен от имот публична държавна собственост на имот частна държавна собственост. Това означава, че имотът е в управление на областния управител Вяра Тодева.

#Паметник на Съветската армия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници