Ето докога ще върлува истинското лято и ще става за море

Ето докога ще върлува истинското лято и ще става за море

Pixabay

A A+ A++ A

Лятото си върлува с пълна сила, ще продължи така до вторник-сряда. От сряда нататък ще се понижат температурите, но в рамките на няколко градуса. На 1 и 2 септември ще има освежителен дъжд и въпреки всичко температурите ще останат по-високи от нормалното.

„Имаме лято с пълна сила до вторник, а от сряда нататък температурите леко ще се понижат. На 1 септември ще има освежителен дъжд, като спокойно ще може да се отиде на море.“ Това каза в студиото на „Тази сутрин“ по бТВ климатологът проф. Георги Рачев.

Температурите ще останат високи за сезона.

В началото на следващата седмицата и в понеделник продължава много горещото време. Очаква се още през уикенда в София да имаме стойности до 35 градуса, което е много за столицата.

В сряда и четвъртък температурите ще са малко под 30 градуса.

За тези, които за решили да ходят на море, нямат никакви проблеми. На курортите "Слънчев бряг" и "Златни пясъци" ще има благоприятно време за плажуване без валежи. До 15 септември няма да се усети кой знае каква промяна, макар че слънцето е доста по-ниско, поясни Рачев.

Той коментира и пожарите в съседна Гъция: „Много голям е пожарът в района на Александруполис. Посоката на вятъра е от североизток, в резултат на това пожарът не достигна границата на България. Тези дни вятърът ще отслабне и пожарникарите ще си свършат работата. Там е страшно, има загинали хора”, разкри метеоролгът. „При всички положения и в останалата част на Гърция, където има също много пожари, се разбра , че 99% са с човешко участие, неволно или в повечето случаи с пълен умисъл”, разказа Рачев.

"Това не се диша, това е тотално замърсяване. Хората, които се борят с пожарите са поставени пред много високи рискови фактори. Това е повърхностен пожар, горят горната част на дърветата, този пожат не се гаси. Разпространява се с 30 км в час. Само просеките му пречат. Гори смолата, а не самото дърво", обясни той.

И прогнозира още, че над Западна Европа е сравнително по-хладно, а от юг идва топъл въздух. Балканите са затиснати от топла вълна.

Август месец е с градус 1.3 е над нормата, а спрямо миналия век е с 3 градуса над нормата, отбеляза още Рачев.

Климатологът коментира и бурята с градушка, застигнала Горна Оряховица.

"В Горна Оряховица проблемът е сравнително локален, затисна ги ядро, релефът създаде възможност за това мощно отичане на водата. Мисля, че нещата ще се подобрят, защото там не се очакват съществени валежи.

#прогноза за времето #проф. Георги Рачев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници