В Крепча посрещнаха Нургюл Салимова като победител

В Крепча посрещнаха Нургюл Салимова като победител

ФИДЕ

A A+ A++ A

"Благодарим ти, Нургюл! Ти си нашата гордост!“ – с тези думи, изписани на транспарант, местните хора посрещнаха в родното село Крепча шахматистката Нургюл Салимова в събота. С представянето на Световната купа по шахмат за жени в Баку, младата жена накара света да заговори за нея, за България и за Опака. А съгражданите си направи горди и изпълни с емоции при завоюването на сребърния медал, предаде БТА.

Тази вечер в Крепча е празник на победата! Празнуват се години на всеотдаен и упорит труд на Нургюл Салимова; празнуват се скромността, усърдието и човечността, с които тя пленява; празнува се умът, себеотдаването и постоянството – качества, които са отличителни за състезателката.

„Нямам намерение да се състезавам под чужд флаг. Надявам се, нещата във федерацията да се оправят“, каза пред медиите Салимова.

Стотици хора от областта и региона се стекоха, за да поздравят Салимова. Шахматистката бе обсипана с цветя, с рисунки с образа й от малки художници, със стихове за нея. Тя получи в дар две стихотворения, написани за нея, тъй като с представянето си е вдъхновила авторите - Златина Ганева и Ахмед Емин Атасой. В своя стих Атасой нарича девойката от Крепча „момичето на света“.

„Аз не играя шах за първи път. Играла съм хиляди турнири и съм печелила. За моя изненада този турнир започна да се отразява много късно в медиите – когато стигнах четвъртфинал, полуфинал. Смятам, че същата подкрепа трябваше да я имам още от първия кръг, тъй като съм в ТОП 40 в целия свят. Надявам се, че занапред ще продължи“, коментира Нургюл Салимова.

В поздравителния си адрес кметът на Опака Мехидин Кадиров пише: „Ти, скъпо дете, със сигурност си повод за гордост и удовлетворение не сама заради постигнатите успехи и завоювания престиж, но и заради ежедневните, всеотдайни и неуморни усилия, които положи в продължение на години… Ти накара цяла България и целия свят да говори за нашата община и нашето село!“

Шахматистката бе поздравена с изпълнение от танцов състав от Попово и от стотици своя съграждани.


#Нургюл Салимова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници