Бебе почина при домашно раждане в Бургаско

Бебе почина при домашно раждане в Бургаско
Раждането е започнало в 02:00 през нощта, но родителите не са позвънили на телефон 112 и не са потърсили помощ от лекар чак до 5:59 часа. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бебе се е родило мъртво при опит на майката за раждане в домашни условия в Бургаско, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция Георги Паздеров.

Раждането е започнало в 02:00 през нощта, но родителите не са позвънили на телефон 112 и не са потърсили помощ от лекар или от акушер-гинеколога, който е проследявал бременността, предаде информационна агенция „Фокус".

Раждането е продължило до около 04:00 часа, като първият сигнал на телефон 112 и на Центъра за спешна медицинска помощ е подаден в 5:59 часа.

Когато пристига кола на Бърза помощ, лекарите установили, че майката е в добро състояние, но детето е мъртво. Родилката е настанена в отделение за наблюдение.

„Винаги е имало смъртни случаи при новородените, откакто човечеството съществува. Въпросът е, че човешката цивилизация и медицината са направили така, че този процент да бъде намален до минимум, но не и до нула," заяви Георги Паздеров.

„Нашата система на здравеопазване много често е обвинявана за този малък процент, който е останал, но е адски глупаво в ХХІ в. да си повишаваме сами процента. Не може човек да поема отговорност, когато няма необходимите компетенции," отбеляза Георги Паздеров.

Той изрази категоричното мнение, че майките на бива да имат право да раждат в домашни условия, защото за човешкия живот в една цивилизована държава отговорност може да поеме само този, който притежава необходимите компетенции.

„Моят съвет към всички майки е да не правят това," подчерта Георги Паздеров.

В момента Българският хелзинкски комитет (БХК) съди България заради правна уредба, която не позволява на майките да родят вкъщи с медицинска помощ.

#Георги Паздеров #домашно раждане #Бургас #Регионална здравна инспекция #БХК #Български хелзинкски комитет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници