Здравният министър се обяви против домашното раждане

Здравният министър се обяви против домашното раждане
Здравният министър Десислава Атанасова се обяви против раждането в домашни условия след поредния случай на починало бебе. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Здравният министър Десислава Атанасова се обяви против раждането в домашни условия след поредния случай на починало бебе.

За нещастния случай в Бургаско съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция Георги Паздеров.

Раждането е започнало в 02:00 през нощта, но родителите не са позвънили на телефон 112 и не са потърсили помощ от лекар или от акушер-гинеколога, който е проследявал бременността.

Раждането е продължило до около 04:00 часа, като първият сигнал на телефон 112 и на Центъра за спешна медицинска помощ е подаден в 5:59 часа.

Когато пристига кола на Бърза помощ, лекарите установили, че майката е в добро състояние, но детето е мъртво.

„За да се запази и животът на новороденото, и животът на майката, е редно раждането да се прави само и единствено в лечебни заведения," коментира Десислава Атанасова пред информационна агенция „Фокус".

Тя подчерта, че изборът на всяка жена се състои в това в кое лечебно заведение и при кой лекар да роди, като задължително в проследяването на бременността и раждането да участват специалисти.

По думите на здравния министър, трябва да се отделя особено внимание на профилактиката, на здравната култура, на посещаването както на профилактичните прегледи, така и прегледите при специалисти, особено в случаите, когато се касае за бременност.

„По този начин могат да се предотвратят както и различни аномалии и да се открият навреме, така и да се наблюдава състоянието на майката," подчерта Десислава Атанасова.

Тя подочи, че узаконяването на домашното раждане ще оскъпи процедурата многократно.

„В момента за раждане, без значение дали родилката е здравно осигурена или не, плаща държавата. Ако трябва допълнителни екипи да се осигуряват за раждане вкъщи, трябва да е ясно кой ще плаща за това и ако има последствия или лошо стечение на обстоятелствата и се наложи родилката да бъде приета с усложнения в лечебно заведение, също трябва да е ясно кой ще носи тежестта на това," отбеляза здравният министър.

„Именно изборът, който се дава на пациентите - да избират определен лекар, да избират определено лечебно заведение, е в основата на всичко. Където хората се чувстват спокойни и се доверяват на този, който ги лекува - трябва да потърсят него, но в никакъв случай не трябва да експериментират със своето състояние, в конкретния случай със здравословното състояние на детето си. Смятам, че спокойствието, което дават медицинските екипи, се осъществява в лечебно заведение," категорична бе Десислава Атанасова.

#Десислава Атанасова #министър на здравеопазването #домашно раждане #бебе #Георги Паздеров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници