Костадин Ангелов иска Тагарев да вземе главата на съветника си Мустафа Емин

Костадин Ангелов иска Тагарев да вземе главата на съветника си Мустафа Емин
A A+ A++ A

Ако е вярно това, което пише в този пост, съветникът трябва да си отиде, но ако всъщност се окаже, че това е прикрита атака с друга цел, бих оставил министъра сам да прецени", подчерта той.

Също днес министърът на отбраната Тодор Тагарев обяви, че случаят е много неприятен, но версиите по него са две.

"Аз съм изслушал моя съветник и това, което първоначално беше обявено. Те се разминават много съществено. Много емоционална беше реакцията на всички, буквално на всички, и на медиите, на гражданите, и в политическите среди. Аз ще взема решението тогава, когато се запозная с фактите".

Според него случаят е придобил вече много сериозна политическа окраска.

"Искат се оставки, иска се моята оставка, така че бившият здравен министър Костадин Ангелов призова военният министър Тодор Тагарев незабавно да освободи съветника си Мустафа Емин от поста, защото детето, което е искал да изкара от шоковата зала, е било с хеморагичен шок, а лекарите са се борили за живота му.

Това става ясно от публикация на професора в социалните мрежи.

"Изисках и прочетох цялата документация по скандалния случай за действията на Мустафа Емин в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

В документите пише, че г-н Емин е проявил "вербална агресия" и е "отправял заплахи, като споменава за намеса от министъра на здравеопазването". Поискал е "да се сдобие с имената на целия медицински персонал, участвал в прегледа и лечението на детето му", "с цел да бъдат показани на министъра на здравеопазването".

По същото време същите медици са се борили за живота на дете с хеморагичен шок! Докато са провеждали ресусцитация в детска противошокова зала, "агресивен мъж е настоявал детето му да бъде прието незабавно", пише бившият здравен министър.

Всички обяснения на дежурния медицински екип са идентични и доказват историята с факти. Описът от камерите в "Пирогов" също съвпада с написаното от медиците, твърди Ангелов.

"Моля, вземете мерки, така че да можем да работим, без да бъдем заплашвани с министри и хора, използващи служебната си власт", пишело в едно от обясненията по скандалния случай.

В поста си Ангелов се зарича да изпрати информацията на депутатите от Комисията по здравеопазване и Комисията по отбрана.

"Очаквам и незабавна реакция от министъра на здравеопазването Христо Хинков, с която да защити екипите на “Пирогов” и всички медици в България! В противен случай ще е кристално ясно, че за потулването на случая има натиск "отгоре"", завършва Костадинов.

В очакване на резултатите от проверката и на базата на информацията от публикацията на медицинската сестра Неда Диманова, по-рано днес премиерът Николай Денков заяви:

"Не може на базата на един Facebook профил, на едно съобщение, да се правят крайни заключения и да се уволняват хора. А предполагам има начин да видя и аз записа преди да взема решение", обясни военният министър.

В заключение министърът настоя: "По никакъв начин не съм оказвал натиск".

Потърсен за коментар на изнесените от Ангелов твърдения, Мустафа Емин не отговори на телефонното обаждане.

Председателят на здравната комисия поиска незабавна реакция от здравния министър Христо Хинков, с която да защити екипи на Пирогов и българските медици. В петък Хинков реагира така:

"Не искам да коментирам това, защото ми се струва, че от нищо се прави нещо и се търси някакъв скандал или интрига. Няма такова нещо".

#"Пирогов" #Костадин Ангелов #мустафа емин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници