Денков от Царево: Не влизайте 48 часа в морето, не пийте вода от чешмите

Денков от Царево: Не влизайте 48 часа в морето, не пийте вода от чешмите
A A+ A++ A

През последните 24 часа имаше обилни валежи, които надхвърлят 3-4 пъти месечната норма. Това заяви премиерът акад. Николай Денков от Царево след заседание на кризисния щаб, формиран заради бедствието по Южното Черноморие.

Той изтъкна, че подобна е ситуацията и в Гърция и Турция. „За съжаление и в трите държави имаме жертви, включително и в България“, посочи той.

„Имаме подадени сигнали за трима липсващи човека, двама загинали“, каза премиерът.

Във връзка със сигналите за застрашени деца, той обясни: „Децата са в безопасност, по високите етажи са, наводнено е в приземието на хотела. Няма блокирани хора. Спряно е електричеството, тъй като има опасност от токови удари“.

По думите му, токът няма да пуснат през нощта и сутринта.

„Важното е, че хората са в безопасност вече. От НИМХ казаха, че очакват спиране на валежите. Не очакват съществени валежи оттук нататък. В следващите часове водата ще се оттича“, обясни Денков.

Той оправи три важни призива.

„В следващите 48 никой в този регион да не влиза в морето! То е изключително опасно, замърсено, бурно. Всеки, който влиза, би създал риск за себе си и за хора, които биха тръгнали да го спасяват“, посочи той.

Освен това водата в мрежата е замърсена, трябва да се изчакат 1-2 дни, ще се правят проби, трябва да излезе официално съобщение от ВиК че водата е безопасна за пиене.

„Очакваме доброволци, които пътуват насам. Молбата е всички тези доброволци да минат през щаба в Царево, така че да се знае кой какво прави, за да не се създава хаос.

Той обясни, че се съобщава за загинали мъж и жена, а изчезналите са две жени и мъж.

На място са областният управител на Бургас Пламен Янев, кметът на Царево Георги Лапчев, директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Емил Павлов, директорът на бургаската пожарна комисар Николай Николаев.

Към момента са открити мъртви мъж и жена - мъж и жена, издирват се още двама души. Те все още не са идентифицирани.

„Има нарушени мостове, които са откъснали няколко населени места на юг. Обсъждахме маршрути, които могат да се използват, но трябва да се види утре сутринта какво е положението с нивото на водата“, съобщи още премиерът.

„Нека не делим в момента кой какво прави. Нека мине всичко и тогава ще правим анализ кой кога и навреме е бил. Реагирахме при първата възможност“, увери Денков.

Попитан за причините за бедствието, той заяви: „Абсолютно категорично в този случай става за изключително количество валежи, което много рядко се случва“.

Той съобщи, че е обсъдено отпускането на помощ до 1512 лв. еднократно за повредени сгради. Отделно има друга помощ, свързана с електрически уреди и повредена покъщнина. Там е до 2500 лв. По тези механизми са били подпомогнати хората, пострадали от наводненията в Северозападна България.

#Николай Денков #Царево #Община Царево #наводнение #наводнението

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници