Кога се отпуска еднократната социална помощ при природно бедствие

Кога се отпуска еднократната социална помощ при природно бедствие

pixabay

A A+ A++ A

С еднократната социална помощ при природно бедствие се подпомагат семейства, чието законно построено и основно жилище е пострадало, което нарушава обичайния им начин на живот. От 1 юни тази година максималният ѝ размер е до три пъти линията на бедност или до 1512 лева, съобщиха от пресцентъра на Агенцията за социално подпомагане.

Помощта се отпуска със заповед на директора на съответната дирекция „Социално подпомагане“ по подадено заявление-декларация и след извършена социална анкета в дома на засегнатите семейства по настоящ адрес. Констатираните факти и обстоятелства обуславят размера на средствата, които да им бъдат отпуснати, в зависимост от нанесените щети и потребностите на пострадалите семейства.

Целта на помощта е да подкрепи хората, които поради здравни, възрастови, социални и други, независещи от тях причини, не могат сами чрез труда или доходите си от притежавано имущество, да покрият разходите си за основни жизнени потребности и да си осигурят нужните храна, вода, лекарства, облекло. С получените средства семействата могат да направят извънредни ремонти на домовете, които обитават постоянно, за да си осигурят нормални условия за живот.

Отпуснатите средства се изплащат по банков път или чрез "Български пощи" в зависимост от предпочитания от хората начин.

#наводнени къщи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници