Питейната вода в Балчик не е годна за ползване

Питейната вода в Балчик не е годна за ползване

pixabay

A A+ A++ A

Регионалната здравна инспекция – Добрич (РЗИ) информира кмета на община Балчик Николай Ангелов, че подаваната във водопроводната мрежа вода в град Балчик и село Църква не отговаря на Наредба № 9/2001 г. за качеството на вода, предназначена за питейно-битови цели, и не следва да се ползва. Това става известно от писмо на директора на РЗИ - Добрич, публикувано на сайта на Община Балчик.

Директорът на РЗИ – Добрич д-р Светла Ангелова информира в писмото, че "при извършено на 14.08.2023 г. и 29.08.2023 г. пробонабиране на вода за пиене и изследване по показателите от група „А" от пунктове при крана на потребителя в 08. Зона Балчик, гр. Балчик и 08. Зона Църква, с. Църква, общ. Балчик, е установено, че същите не отговарят по микробиологични показатели: Ешерихия коли и Колиформи на изискванията на Наредбата.".

За отстраняване на съществуващите несъответствия е издадено предписание до водоснабдителното дружество за предприемане на мерки в кратък срок. От страна на „ВиК Добрич“ АД е внесена молба в РЗИ - Добрич за удължаване срока за изпълнение на предписанието поради несправяне с проблема в определения срок, се посочва още в писмото.

РЗИ - Добрич препоръчва да се използва бутилирана вода от търговската мрежа, а при невъзможност за закупуване или ползване на вода от резервни съдове, водата преди консумация да се преварява.

#чешма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници