Започват проверки за незаконен улов на миди

Започват проверки за незаконен улов на миди
A A+ A++ A

На Северното Черноморие и тази година Агенцията по рибарство и аквакултури тръгва на лов за нерегламентиран улов на миди. Любителите имат право дневно да ловят само до 3 кг черна мида. Агенцията по рибарство и аквакултури тръгва на лов за бракониерите, които си позволяват добив на големи количества без необходимата документация, предаде NOVA.

Вече повече от 10 години Ярослав Бойчев и неговите колеги ловят миди в Черно море. „Не се забогатява по тоя начин на вадене на миди или на риба. С 4-метрова лодка няма как да забогатеем и да натрупаме някакво състояние. Така че точно за прехраната работим”, споделя рибарят.

Въпреки че не се забогатява, и за този бизнес се изискват редица разрешителни, напомнят от Агенцията по рибарство и аквакултури. „Лицето първо трябва да е правоспособно по Закона за рибарството. Второ - трябва да притежава риболовен кораб, вписан в регистъра на риболовните кораби, воден от ИАРА и съответно да му бъде издадено удостоверение за право на извършване на стопански риболов в Черно море за дадената календарна година”, напомня Антоанета Иванова, началник сектор "Рибарство и контрол" ИАРА - Варна.

За последните два месеца в сектор „Рибарство и контрол” - Варна има съставени 6 акта за добив на черна морска мида, като една част са в зона на действие на пристанищата. Сред глобените са и Ярослав и неговите колеги. Те обаче твърдят, че са изрядни и имат всички разрешителни.

И докато санкциите за любителите, които са хванали над 3 кг, варират между 50 и 200 лв., то за по-сериозните количества са предвидени солени глоби. „При извършването на стопански риболов без удостоверение за право на извършване на стопански риболов санкцията е от 1500 до 3000 лв. за физическите лица и от 2000 до 4000 при юридическите лица”, напомня Иванова.

Рибарите от „Аспарухово” имат тяхно обяснение за парадоксалната ситуация. „Досега не са ме глобявали с тези документи, които имам. Сега изглежда има нови началници и някои хора четат закона по различен начин или между редовете. Искат да изядат хляба на ей такива малки хора като нас”, казва Ярослав Бойчев.

#ИАРА #миди #проверки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници