Нинова: Президентът и кабинетът включиха "посолството" в калните си борби

Нинова: Президентът и кабинетът включиха "посолството" в калните си борби
A A+ A++ A

Сигурна съм, че американските ни партньори едва ли са доволни от факта, че ги употребяват във вътрешните си кални борби ГЕРБ, ПП-ДБ и Радев".

Това написа във Фейсбук лидерката на БСП Корнелия Нинова. Така тя коментира вчерашното изказване на президента Румен Радев, който за пореден път разкритикува правителството, заради намерението на промени ръководствата на службите.

"Президентът Радев направи голяма грешка с изказването за посолството. Паникьосан, че сглобката може да му отнеме службите, заяви, че сегашното ръководство на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е получило награда "Джордж Тенет" от САЩ", припомни Нинова.

И допълни:

"И пита ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) срещу посолството ли са, като искат да го сменят. Двете страни, в жаждата си за овладяване на службите, си мерят силите през чуждо посолство".

Според нея по по-важно е, че и правителство, и президент, плашейки се един друг с посолството, демонстрират отказ от национален суверенитет.

"Да пазиш или оправдаваш кадрово решение с чужда държава е точно това", смята тя.

Това според лидера на БСП е недопустимо и унизително за България и за българския народ.

Вчера президентът Румен Радев заяви, че който има амбицията да реформира службите, трябва да познава законите, структурата и функциите им. Така държавният глава коментира предложението ръководителите им да се назначават по предложение на премиера от Народното събрание. Той посочи още, че това ръководство на ДАНС е получило миналата година наградата „Джордж Тенет“ от САЩ, която се дава веднъж годишно само на една държава за изключителен принос на ДАНС за националната сигурност на САЩ и на нашите съюзници и борба с хибридните влияния.

"Сега излиза, че тези, които искат да правят реформа, т.е. да обезглавят службите, искат да премахнат това ръководство, това е реформата според тях и по този начин всъщност обезсмислят оценката от нашите партньори, дадена от най-високо място", посочи държавният глава.

#Корнелия Нинова - БСП #Корнелия Нинова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници