Реаниматор: Колега, който често е работел с райски газ, почина

Реаниматор: Колега, който често е работел с райски газ, почина
A A+ A++ A

„Райският газ се използва в анестезиологията като инхалационен анестетик. В редица държави вече е забранен за употреба. От години в нашата операционна не използваме райски газ, защото имахме колега с доказано професионално заболяване от честата употреба на райски газ, което води до потискане на костния мозък. Този колега почина”. Това обясни д-р Сибила Маринова, реаниматор в областната болница във Велико Търново, цитирана от NOVA.

Тя разказа за няколко случая на употреба на райски газ от деца, които са пристигнали в кома. Медиците са ги спасили. „Този газ води до намаляване на налягане на кислорода в кръвта, от там – във всички органи. Райският газ води до спонтанни аборти и стерилитет. Той е отровен”, каза д-р Маринова.

„Райският газ е „мек вход” за всички останали наркотични вещества. Той има медицински причини за употреба и те са ясно дефинирани”, обясни пулмологът и депутат от ПП-ДБ Александър Симидчиев.

„Деца под 18-годишна възраст нямат право да имат достъп до балони или капсули с райски газ. Видяхме, че това не работи и гласувахме допълнителна забрана, която изцяло предотвратява възможността за търговия с райски газ в дискотеки и заведения. Направихме всичко възможно да ограничим възможността подобни неща да се търгуват легално, въпрос на контрол е да не стига до децата, каза Симидчиев.

При употребата на райски газ най-често се засяга гръбначния стълб, получават се неврологични и тромботични усложнения. Райският газ е разтворим в нервната тъкан. Част от страничните ефекти са необратими. При употреба на този газ може да се получат и студови изгаряния. Има случай на изгаряне така че човек не може да диша при подобни изгаряния. Преди седмица депутатите приеха промени в Закона за храните, свързани с т.нар. райски газ. Райският газ не е нито безобиден, нито легален наркотик.

#райски газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници