Цените може да паднат, ако отменят забраната за внос от Украйна

Цените може да паднат, ако отменят забраната за внос от Украйна

pixabay

A A+ A++ A

Спорът за зърното - ще отпадне ли забраната за внос от Украйна? И докъде ще стигне недоволството на земеделците и ще има ли блокади в цялата страна? Отговор на тези въпроси в студиото на „Здравей, България” по NOVA потърсиха Симеон Караколев от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация, икономистът Владимир Сиркаров, журналистът и водещ на "Контракоментар" Асен Генов и Илия Проданов от Национална асоциация на зърнопроизводителите.

„Този внос би довел до евентуален спад на цените. Ще дам и пример. Вносът на сухото мляко за последните две години според данни на НСИ е нараснал почти пет пъти. Българският потребител обаче да е разбрал, че евтиното сухо мляко води до ниски цени на млечните продукти? Не е разбрал. Всички сме свидетели как млякото е 60-70 стотинки, а сиренето е 15 лева. Разликата отива в последната част на агрохранителната верига – големите търговски вериги. Ако падне забраната за вноса на зърно – ефектът ще е никакъв”, заяви Симеон Караколев.

„Ако приемем, че има някакъв проблем заради вноса или реекспорта на украинска продукция – трябва да търсим корена, а не да анализираме толкова следствието, симптомите или причините за болестта. И очевидно проблемът е, съдейки по поведението на турския президент Реджеп Ердоган, който се обръща към руския си колега Владимир Путин с призив да отвори отново зърнената сделка. Очевидно това е проблемът, който трябва да бъде решен?”, подчерта Асен Генов.

„В политическото желание за отпадане на забраната за вноса на зърно – основният играч в случая е Министерството на земеделието. Така политиците показват, че те подкрепят Украйна, подкрепяйки отмяната на забраната. Но топката е в Земеделското ведомство. Казусът обаче е доста сложен, който през последните години се създаде по един спекулативен начин”, посочи Владимир Сиркаров.

„Жалко е, че темата изобщо преминава в политическа дискусия. Това въобще не е политическа тема”, категоричен е Илия Проданов.

#цени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници