Тиня вместо вода тече от чешмите на пловдивско село

Тиня вместо вода тече от чешмите на пловдивско село

pixabay

A A+ A++ A

С истинско бедствие се борят жителите на средногорското село Свежен. От година обитателите му са подложени на невиждан воден режим, а търпение им се изчерпало след като от няколко дни вместо вода от чешмите им потекла кал и тиня. Тази сутрин част от хората се събраха на протест в центъра на селото.

Ани Иванова разказа, че проблемът е от дълги години. В долната част на селото каптажът не може да захрани всички къщи. Хората разказаха, че електроуредите им изгарят, защото са затлачени от кал, предава NOVA.

Според Аргир Вълчев – председател на общинския съвет в Брезово, има гласувани средства за подобряване на водопроводната мрежа, но никой не им дава обяснения за начина на изразходването на отпуснатите 100 000 лева.

От местното ВиК заявиха, че през летните месеци населението се увеличава трикратно и това е причината за недостига на питейна вода. Язовирът, който се ползва в близост до селото е общинска собственост. Пречиствателната станция не е въведена в експлоатация.

Кметът на община Брезово Христо Енков съобщи, че проблемът с питейната вода е на път на бъде разрешен. Започнала е процедура за узаконяване на нов водоизточник. Изградената пречиствателна станция, се очаква да бъде пусната в експлоатация през месец май догодина. Близо 160 000 лева са похарчени за хидрогеоложки проучвания.

#вода

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници