Днeс е последното пълно лунно затъмнение за 2011

Днeс е последното пълно лунно затъмнение за 2011
Снимка: science.nasa.gov
A A+ A++ A

Последното за 2011 година пълно лунно затъмнение ще може да се наблюдава днес от Азия и Австралия.

Началото на затъмнението ще се вижда от Северна Америка без крайните източни части, Австралия, Океания, Азия, без крайните западни части, Тихия океан, Северния Ледовит океан, Индийския и Тихия океан, без крайните му източни части.

Краят ще се вижда от крайните северозападни части на Северна Америка, Източна Африка, Европа без крайните западни части, Азия, Австралия, Океания, Индийския океан, западната половина на Тихия и Северния Ледовити океан.

Луната ще започне да навлиза в полусянката на Земята в 13:33 часа, първият контакт със сянката ще настъпи в 14:45 часа. Пълното затъмнение ще започне в 16:06 часа, а моментът на най-голямата фаза ще настъпи в 16:31 часа, пълното затъмнение ще приключи в 16:57 часа. Последният контакт със сянката ще бъде в 18:17 часа, а цялото затъмнение ще приключи в 19:00 часа.

Наблюдателите от България ще могат да наблюдават затъмнението след изгрева на Луната в 16.50 часа. За България Луната ще изгрее затъмнена, малко преди края на пълното затъмнение.

Следващото лунно затъмнение, което ще може да се наблюдава от България, е на 28 ноември 2012 г., като тогава затъмнението ще бъде от полусянката на Земята.

Следващото частично лунно затъмнение ще бъде на 25 април 2013 година, а следващото пълно лунно затъмнение, което ще се вижда от България, ще бъде на 28 септември 2015 г.

Лунни затъмнения се наблюдават по време на пълнолуния, когато Луната, Земята и Слънцето са наредени на една права линия, при което Луната навлиза в земната сянка. Те могат да се наблюдават с невъоръжено око или с инструменти – като бинокъл, далекогледна тръба и телескоп.

#Луна #Луната #Затъмнение #България #Азия #Австралия #фаза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници