Тези МОЛИТВИ ни пазят от войни, потопи и бествия

Тези МОЛИТВИ ни пазят от войни, потопи и бествия

Pixabay

A A+ A++ A

Наводнения, урагани, земетресения, вируси и войни - бедствията край нас стават все по-чести и по-силни и сякаш ежедневие. Съвременни монаси на Атон с пророчески дар предупреждават през последната година, че човекът живее в последните времена преди явяването на Антихриста и Второто пришествие на Божия син. Този божествен план за свършека на този свят е бил вече в ход заради грехопадението на хомо сапиенса, незачитането на Божието Слово, донесено от сина Му Иисус Христос, и масовото неспазване на 10-те заповеди, дадени от Твореца на пророка Боговидец Моисей.

Св. Тихон Задонски казвал така: „A когато при такива бедствени обстоятелства хората не усещат наказващата Божия ръка и не само не оставят греховете си и не се разкайват, но добавят и още грехове към тях, несъмнено трябва да очакваме още по-голямо бедствие. Затова, особено в такива случаи, е необходимо всички заедно, знаейки и признавайки греховете и беззаконията си, единодушно от дълбините на сърцето си да издигнем глас така: „Боже на силите, възстанови ни! Да светне лицето Ти и ще се спасим!“ (Пс. 79:8) и да издигнем молитви към Бога - или приведените тук, или други, каквито извират от вярата ни. Тъй като общите грехове се наказват с общо наказание, е нужно да умилостивяваме Бога с общо покаяние“.

В тези трудни времена, които предстоят за цялото човечество, свети отци и монаси препоръчват спешно да станем по-добри, да се обърнем към църковните тайнства Изповед и Причастие, както и да изричаме специални молитви за защита от беди и тежки бедствия, пише "Телеграф".

Ето само някои от тях:

За защита от война и потоп

Господ е моя светлина и мое спасение: от кого ще се боя? Господ е крепост на моя живот, от кого ще се плаша? Ако ме нападат злодейци, противници и враговете ми, за да изядат плътта ми, те сами ще се спънат и паднат. И войска да се опълчи против мене, няма да се уплаши сърцето ми; и война да се дигне против мене, и тогава ще се надявам.

Едно само молих от Господа, само това искам: да пребъдвам в дома Господен през всички дни на живота си, да гледам Господнята красота и да посещавам Неговия (свети) храм, защото в злочест ден Той би ме укрил в Своята скиния, би ме скрил в тайника на Своето жилище, би ме възкачил на скала...

Да величаем Господа, защото Той чу моята гореща молитва. Господ е моя сила и моя защита. На Него се уповаваше сърцето ми и Той ми помогна... Господ е седял на трон над потопа. Господ ще седи като цар за вечни времена.

Амин!

За всякаква помощ

Воскресни, Господи, помогни ни и ни избави в Твоето име! Боже, бъди милостив към нас и ни благослови, осияй ни с лицето Си и се смили над нас!

Господи, Ти си се показал благосклонен към земята Си, върнал си Яков от плен. Простил си беззаконията на народа Си, покрил си целия им грях. Отмахнал си всичкото Си негодувание, върнал си се от разпаления Си гняв. Върни ни, Боже, Спасителю наш,
и прекрати негодуванието Си против нас.

Винаги ли ще бъдеш разгневен на нас? Ще продължаваш ли да се гневиш от поколение на поколение? Не искаш ли пак да ни оживиш, за да се радват Твоите люде в Тебе?
Господи, покажи ни милостта Си и ни дай спасението Си.

Силата на Св. Кръст

Да възкръсне Бог и да се разпръснат Неговите врагове! Нека бягат от лицето Му всички, които Го ненавиждат. Както изчезва димът, тъй и те да изчезнат. Както се топи восъкът от огъня, тъй да погинат и бесовете пред лицето на ония, които обичат Бога, осеняват себе си с кръстното знамение и във веселие говорят. Радвай се, пречестни и животворящи Кръсте Господен, който прогонваш бесовете със силата на разпънатия на тебе наш Господ, Иисус Христос, Който слезе в ада, унищожи силата на дявола и ни дарува Своя честен Кръст, за прогонване на всеки враг и противник. О, пречестний и животворящий Кръсте Господен! Помагай ми със света Дева Богородица и с всички светии во веки. Амин.
Огради ме, Господи, със силата на честния и животворящ Твой Кръст и ме запази от всяко зло. Амин.

Хвалебна песен Давидова

Който живее под покрива на Всевишния, той обитава под сянката на Всемогъщия, и казва Господу: Ти си мое прибежище, защита моя, Бог мой, Комуто се уповавам!
Той ще те избави от примка на ловец, от изтребителна пораза, с перата Си ще те осени и под крилете Му ще бъдеш на безопасно; щит и ограда е Неговата истина. Няма да се уплашиш от ужасите нощем, от стрелата, която лети денем, от ходещата в тъмата язва, от заразата, която опустошава по пладне. До тебе ще паднат хиляда, и десет хиляди теб отдясно; но до тебе няма да се приближи: само ще гледаш с очите си и ще виждаш отплатата на нечестивците.
Защото ти каза: Господ е мое упование; Всевишния си избрал за твое прибежище; зло няма да ти се случи, и язва няма да се приближи до твоето жилище; защото ще заповяда на Ангелите Си за тебе, да те опазват във всички твои пътища: ще те понесат на ръце, да се не спънеш о камък с ногата си; аспида и василиск ще настъпиш, лъв и змей ще тъпчеш.
"Задето той Ме възлюби, ще го избавя; ще го защитя, защото позна името Ми. Ще повика към Мене, и ще го чуя; с него съм в скърби; ще го избавя и ще го прославя, ще го наситя с дълги дни и ще му явя Моето спасение."

Атонско прошение към Богородица

Царице моя преблага, надеждо моя Богородице, Приятелко на странниците, Радост за скърбящите, Покровителко на обидените. Виж моята беда, виж скръбта ми; помогни на мен, немощната/ят, укрепи ме. Премахни обидата ми по волята Си, , защото нямам друга помощ освен Тебе, нито друга блага утешителка, о Майко Божия. Запази ме и съхрани во веки веков Амин!

#молитви #бедствия #потопи #войни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници