"Ботунец" се вдигна на бунт срещу полицията! Убитото момче било невинно

"Ботунец" се вдигна на бунт срещу полицията! Убитото момче било невинно
A A+ A++ A

Близките и роднините на починалото момче, застреляно след грабеж и гонка с полицията, излязоха на протест снощи в квартал "Ботунец". Според тях тримата младежи, ограбили две момичета, са невинни и по думите им досега не са имали проблеми с полицията, съобщава Нова телевизия.

Малко след 2:00 часа в нощта срещу понеделник застреляният и двама негови съучастници ударили едно от момичетата и след заплаха, им отнели раница с лични вещи и пари.

В хода на предприетите оперативно-издирвателни действия, около 5.15 часа охранител в столичен бизнес център подал сигнал за трима маскирани, които прескачат оградата на обекта, носейки някакъв багаж. На място са изпратени полицейски екипи. Те последвали тримата млади мъже, които пък се опитали да се качат в автобус на масовия градски транспорт. 15-годишен е задържан на място, а другите двама скочили от автобуса и побегнали пеша.

Софийската градска прокуратура се очаква да обяви дали и за какво ще обвини полицая, застрелял след гонка 18-годишният младеж. Вчера стана ясно, че другите двама задържани са признали за грабежа и нападението над две момичета край столичен хотел.

Показали са и къде са изхвърлили раницата, след като взели пари и ценности от нея. За това деяние те вече са с обвинение от прокуратурата.

Тримата заподозрени са от кв. "Ботунец" и са криминално проявени.

Криминалният експерт и председател на Българска оръжейна асоциация Иван Савов каза в студиото на „Здравей, България”, че полицаите са постъпили правилно и са направили всичко по силите си да спрат бягащите младежи.

По думите на Савов „най-вероятно първият изстрел е бил предупредителен, вторият в краката”. Според него този в рамото е в следствие на това, че бягащият е паднал и по случайност куршумът го уцелил. „Това е крайна мярка. Колегите не са психопати и никой полицай няма да тръгне да стреля току-така по бягащ престъпник”, категоричен е криминалният експерт. Той посочи, че случаите, в които законът разрешава на органите на реда да стрелят по някого, са три – при освобождаване на заложници, при въоръжено нападение им и след предупреждение към лице, извършващо или извършило престъпление от общ характер, ако то оказва съпротива или се опитва да избяга.

„Да съдят полицай, който си е изпълнявал задълженията, за умишлено убийство, е безумие, въпреки че се е случвало в България”, категоричен е Иван Савов. По думите му отношението на униформените към оръжието е много лошо, защото има много случаи на разбити животи на техни колеги, след като открили огън.

В интервю пък за „Тази сутрин“ по бТВ бившият зам.-ректор на Академията на МВР доц. Милен Иванов коментира дали служителят на реда е имал право да използва оръжие.

„Действащите процедури и законът за МВР предвиждат този начин за полицейско предупреждение - предупредителните изстрели да са в безопасна посока. Няма нещо извънредно, че полицаят е стрелял във въздуха. Най-вероятно после е стрелял по извършителя“, изтъкна той.

При преследването на грабителите са произведени предупредителни изстрели в безопасна посока, но бегълците не спрели. При произведен още един изстрел е ранен един от тях - 18-годишен. Незабавно е откаран в болница, но по-късно е починал.

„Полицейските служители не използват оръжия само при непосредствена заплаха за тях. Законът казва две неща - чл. 12 е за неизбежната отбрана, която се простира и за трети лица. Полицаят е длъжен да използва оръжие, когато са застрашени трети лица. Втората хипотеза е, че не е обществено опасно нанасянето на вреди на лице, ако то е извършило престъпление“, посочи доц. Иванов.

„Абсолютната необходимост е институт, който предвижда използването на животозастрашаваща сила от страна на полицаи при определени ситуации – извършителят е извършил престъпление, свързано с насилие и се опитва да се укрие или укривайки се, създава опасност да извърши друго престъпление с насилие“, обясни той.

„Провеждани са заградителни мероприятия с цел издирване на извършителите на грабеж. Това е грабеж с повече от едно лице. Тежко престъпление с до 15 години затвор“, обясни бившият зам.-ректор на Академията на МВР.

„При задържане на лице полицаят е длъжен да съобщи ясно, че е полицай, че има правомощия, след което да отдаде полицейско предупреждение. Ако лицето на изпълни разпорежданията, полицаят може да даде предупредителен изстрел във въздуха и ако прецени, да използва оръжието към този, който не изпълнява разпорежданията“, добави доц. Милен Иванов.

„Полицаите носят пистолет, а пълнителят е зареден със стоп патрони. Те са опасни до 11 метра. По инструкция се ограничава използването на стоп патрони до 11 метра. Полицаите имат нелетално средство, но то е опасно от близко разстояние. На разстояние от 5 метра дори и да използвате стоп патрон, вероятността да настъпи летален резултат е много голяма“, каза още той.

#Ботунец #убийство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници