Главсекът на МВР иска наказателна отговорност, ако си зад волана с над 0,5 промила

Главсекът на МВР иска наказателна отговорност, ако си зад волана с над 0,5 промила
A A+ A++ A

Главният секретар на МВР Живко Коцев ще настоява законът да бъде променен и наказателна отговорност вече да се носи не при над 1,2 промила зад волана, а при над 0,5. Това стана ясно от интервю на главния комисар пред Нова тв тази сутрин.

Той наблегна, че полицията трябва да упражнява видим и явен контрол на пътя - униформените служители да са извън колите, да са активни и видими от водачите, да оказват съдействие при всякаки случаи.

"Този контрол трябва да бъде демонстративен, системен - това е формулата!"

Коцев обеща, че ще бъдат безкомпромистни към тези водачи, които са системни нарушители.

"Смъртта на един млад човек буди безпокойство. Това е тревожно събитие. Но от друга страна, нека припомним, че колегите са реагирали на сигнал за извършено и подготовка за извършване на друго престъпление. Преди това е извършен грабеж, а грабежът е престъпление с висока степен на обществена опасност."

Така той коментира прострелването на 18-годишен грабител, който почина след гонка с полицията.

"Като висш професионален ръководител защитавам всяко едно правомерно действие на полицейските служители. Открито застъпвам тезата, че нашите полицаи се нуждаят от самочувствие."

Живко Коцев коментира още в първото си тв интервю:

„Във въпросната вечер колегата се е възползвал от едно от множеството правомощия, които дава Законът за МВР. Едно от тях е употребата на оръжие, когато е абсолютно необходимо.

Имаме сигнал за извършено престъпление, реакция, бързо локализиране на заподозрените, неизпълнение на полицейски разпореждания, преследвания и употреба на оръжие.

Употребата на оръжие е след провеждане на предупредителни изстрели. Неговото поведение е укоримо, доколкото със себе си е носил и лично оръжие. В МВР има инструкция, според която служителите изпълняват задълженията си със служебно оръжие”, уточни той.

Както е известно, делото на прокуратурата е едва в началото си, т.е. - въпросът с вината или липсата й все още би трябвало да е неизяснен.

Разстоянието, от което е произведен изстрелът, е предмет на разследване в рамките на воденото следствено дело, каза главсекът.

А на въпроса имало ли е абсолютна необходимост да се използва огнестрелно оръжие, обясни:

„Според полицейските доклади се обосновава именно необходимостта да се използва оръжие. Според мен е имало необходимост, но това предстои да се изясни”.

Коцев коментира случая с убития психолог Иван Владимиров-Нав, като каза, че от 4 дисциплинарки три са свършили с мнение за наказния на полицаи (не уточни какви). Четвъртата още не можела да приключи, защото шеф от 5-о районно излязъл в дълъг болничен.

По повод изборите Коцев каза, че имат вече три сигнала, като посочи като по-характерен този със задържания общинар в Несебър, у когото, както е известно, бяха намерени големи суми пари. Коцев отказа да даде повече подробности за кого са били подготвени парите.

Ще има отделна телефонна линия и имейл за подаване на сигнали при изборни нарушения по места, каза още той.

#промили #Живко Коцев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници