Руската църква в София ще бъде отворена

Руската църква в София ще бъде отворена
A A+ A++ A

Със своя заповед от днес, 25.09.2023 г., Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит, в упражняване на правомощията си на Софийски митрополит, в чиято епархия се намира храм „Св Николай Мирликийски”, лично назначи свещеници от София, които ще поемат обгрижването на храма, като извършват обичайните богослужения.

Софийската Света митрополия гарантира, че никаква част от имуществото на църквата няма да бъде погубена или увредена.

Както и досега вярващите ще могат да се поклонят пред мощите на Свети Серафим Софийски и да измолват неговата благодатна помощ и подкрепа. Действието на Негово Светейшество е продиктувано от грижа за вярващите, запазване на добрия ред в църквата и следва да бъде разбирано само в неговия духовен аспект.

С него не се засягат вещни или други права на когото и да било, каквито са им гарантирани от светските закони. Всякакви други въпроси от светски юридически и административен характер, имащи отношение към казуса, ще бъдат обсъдени на редовното заседание на Светия Синод на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия.

Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит е информирал за предприетите действия със свое нарочно писмо Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил. Негово Светейшество очаква съдействие от посолството на Руската федерация в София за отварянето на храма и продължаването на неговия благодатен живот, който играе важна роля за духовното въздигане на православните християни.

Преди да поемат своите задължения, духовниците бяха приети от Негово Светейшество в сградата на Софийска света митрополия, който ги благослови и им даде своето Първосветителско наставление в носенето на предстоящите отговорности.

#Руската църква

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници