Митрофанова заплаши България заради казуса с Руската църква

Митрофанова заплаши България заради казуса с Руската църква
A A+ A++ A

Посолството на Русия в София ще предприеме действия относно храма "Свети Николай" - Руската църква в София, в координация с Руската православна църква (РПЦ), заяви пред ТАСС руският посланик Елеонора Митрофанова.

"Всички действия по отношение на Руската църква в София ще бъдат предприети в съответствие с решението на Руската православна църква. До момента не ни е известно патриарх Кирил да е получил писмо от патриарх Неофит, не знаем решението на Руската православна църква", каза посланикът.

Посолството на Русия в България е официален собственик на храма и разполага със съответния нотариален акт, уточнява БТА.

Констативен нотариален акт за собственост върху Руската църква е издаден на Руското посолство в София по искане на руския посланик през 1997 г. Това става ясно от негово копие, разпространено в страницата на Християнство.бг.

Нотариусът, подписал акта, посочва, че "на основание на приложените към молбата на посланика на посолството на Руската федерация в България писмени доказателства съставя този нотариален акт, с който признава Посолството на Руската федерация за собственик по дарение на земята, строителство на църквата "Св. Николай Чудотворец" и правоприемство от Руското Царско дипломатическо агентство".

Придобиването й е на база единствено крепостен акт от 1898 г., както и скица, оценка на имота и квитанция, които се изискват при всяка нотариална сделка.

Имотът по нотариален акт включва дворно място с площ 1175 кв. м и построена на това място сграда на Руската църква "Св. Николай Чудотворец".

#Елеонора Митрофанова #Митрофанова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници