ЦИК: 3606 вида бюлетини ще има на кметските избори през октомври

ЦИК: 3606 вида бюлетини ще има на кметските избори през октомври
A A+ A++ A

ЦИК, заедно с ГРАО, МВР и правосъдното министерство ще извършат проверка на всички кандидати за местните избори дали отговарят на условията да бъдат избирани.

Това заяви председателят на Централната избирателна комисия Росица Матева. Тази проверка трябва да е готова до 17 часа на 28 септември. "Сроковете са кратки, за да може при констатирани пропуски и нарушения да се отстранят. Ако до тогава има и кандидати за общински съветници, които са се отказали, партиите и коалициите ще могат да предложат нови кандидатури, но само до този срок", подчерта Матева.

Вече е издадена и обществената поръчка за доставка на хартиените бюлетини и за хартията за машините. За изборите ще бъдат напечатани 3606 вида бюлетини - 265 вида за общински съветници, същия брой за кметове за общини, 35 вида бюлетини за кмет на район и 3041 за кметове на кметства. "21 млн. е прогнозния брой на хартиените бюлетини, които ще чакат избирателите пред урните", добави тя.

Около 9,1 млн. лева е прогнозната стойност на обществената поръчка, добавиха от избирателната комисия.

На 27 септември ще бъде изтеглен и жребия за номерата на бюлетините на партиите и коалициите за участие в местните избори.

От ЦИК напомниха, че в петък започва предизборната кампания за Местни избори 2023. "Призоваваме всички да провеждат толерантна кампания спрямо Изборния кодекс и да представят своите визии по начин, по който няма да доведе да бъдат санкционирани", апелира Росица Матева.

#избири

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници