Нови опиоиди са по-опасни от фентанила

Нови опиоиди са по-опасни от фентанила

Pixabay

A A+ A++ A

Синтетичният опиоид фентанил е добре известен с многото жертви, които е причинил. Експерти предупреждават за по-малко известен клас синтетични опиоиди, наречен нитазени, който започва да се появява в случаите на свръхдоза и от двете страни на Атлантическия океан, съобщава "Сайънс Алерт".

Наскоро нитазените бяха обект на национално предупреждение за безопасност на пациентите в Обединеното кралство в резултат на рязкото увеличаване на броя на смъртните случаи, свързани с опиоиди през последните два месеца, като няколко случая бяха свързани с нитазени.

Някои лекарства от класа на нитазените са 100 пъти по-силни от морфина, т.е. почти толкова силни, колкото фентанила. Нитазените обаче могат да бъдат по-смъртоносни.

Неотдавнашно проучване, публикувано в Jama Network Open, съобщава, че хората, които са предозирали с нитазени, обикновено се нуждаят от две или повече дози от лекарството налоксон, което предотвратява свръхдоза, докато тези, които са предозирали с фентанил, обикновено се нуждаят само от една.

Нитазените са разработени за първи път от швейцарската компания Ciba Pharmaceuticals през 50-те години на миналия век като нов вид силно обезболяващо средство (аналгетик), но не са пуснати на пазара.

Оказва се, че химици в тайни лаборатории са прелиствали стари научни документи в търсене на нови синтетични опиоиди и са се натъкнали на този клас смъртоносни лекарства. Тези нови синтетични опиоиди са незаконни в Обединеното кралство, тъй като попадат в обхвата на Закона за психоактивните вещества от 2016 г., който забранява всички химически съединения, способни да предизвикат психоактивен ефект у хората.

Опиоидите действат на места в мозъка и на други места в тялото, наречени мю-опиоидни рецептори. Когато се активират тези мозъчни рецептори могат да облекчат болката, а при високи дози предизвикват чувство на еуфория, последвано от сънливост.

Морфинът, хероинът и фентанилът активират тези мю-опиоидни рецептори. Фентанилът обаче може да го направи в много по-ниски дози от морфина или хероина, а някои нитазени могат да облекчат болката в още по-ниски дози от фентанила.

При проучване върху плъхове е установено, че нитазен, наречен N-десетил изотонитазен, облекчава болката с доза, която е почти десет пъти по-малка от тази на фентанила и около 1400 пъти по-малка от тази на морфина, за да се постигне същият ефект.

Тези лекарства не само облекчават болката и предизвикват еуфория, но и потискат дихателната система. Това означава, че намаляват дишането, а това е причината за смърт при свръхдоза опиоиди.

N-десетил изотонитазенът предизвиква апнея (при която дишането спира) при около една трета от дозата на фентанила. Освен това възстановяването на нормалното дишане след N-дезетил изотонитазен отнема много повече време (208 минути) в сравнение с фентанил (67 минути).

Някои нитазени могат да имат потенциала да бъдат по-смъртоносни от фентанила и хероина, предупреждават експертите.

Напоследък в случаи на свръхдоза са открити няколко нитазена, а броят на новите наркотици от този клас (наречени аналози), които се появяват на улицата, изглежда нараства. Истинската степен на навлизане на този наркотик на незаконния пазар обаче не е известна, тъй като много тестови центрове не са пригодени за тестване на нитазени.

Не са само нитазените

Съществуват и нови синтетични опиоиди, които не са нитазени, като например бруфиноподобните съединения. Както и при нитазените, при лабораторните тестове е установено, че тези лекарства са малко по-силни от фентанила и много по-силни от хероина или морфина.

За щастие, предозирането с опиоиди може да бъде обърнато с помощта на налоксон - който блокира мю-опиоидните рецептори и е много ефективен, ако се даде навреме.

Агенциите за обществено здраве в Обединеното кралство подчертават необходимостта от обучение на употребяващите хероин и на тези, които влизат в контакт с тях заради новите опиоиди и начините за лечение на свръхдоза с налоксон, пише Offnews.bg

#фентанил #опиоиди #дрога

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници