Прокуратурата нищи има ли фалшиви документи, с които е прехвърлена Руската църква

Прокуратурата нищи има ли  фалшиви документи, с които е прехвърлена Руската църква

inews.bg/Марио Евстатиев

A A+ A++ A

Прокурор е възложил на ДАНС да провери казуса с Руската църква в София. Ще се установят факти и обстоятелства относно собствеността и правото на ползване както на земята като терен, така и на сградата на храм „Свети Николай Мирликийски“. Ще бъдат изискани документи от Агенцията по вписванията, Държавния архив, Столичната община и от Българската православна църква, съобщава НОВА.

„В Софийската градска прокуратура постъпи сигнал от народни представители, както и от гражданско движение „БОЕЦ” относно собствеността на православния храм „Св. Николай Чудотворец”. Първоначално сигналът е изпратен във Върховната касационна прокуратура, днес беше изпратен и в Софийска градска, като компетентна”, уточни градският прокурор на София Илиана Кирилова.

Тя уточни, че въпросът с храма има два аспекта. „Единият - правото на собственост, като понятие в гражданското право, а другият въпрос е свързан с каноните на църквата. Ние, като прокуратура, ще се запознаем с документите, които са дали право на собственост и е издаден съответен акт от нотариус. Ще поискаме и документи относно каноните на нашата църква по отношение на служенето в този храм и спирането на достъпа на вярващи”, допълни градският прокурор.

Зам.-градският прокурор Христо Кръстев посочи, че обвинението не може да се произнесе кой има право да извършва религиозни обреди в православния храм, кой следва да го отвори и кога трябва да стане това. „Софийската градска прокуратура ще извърши проверка единствено и само относно придобиването на собствеността върху парцела и върху сградата на православния храм, като ще се установява дали има извършени престъпления във връзка с прехвърлянето на собствеността и с представянето на документите”, уточни той.

„Ние ще изследваме дали при предоставените документи има такива, които са неистински, дали има създадено заблуждение в длъжностни лица или нарушение на служебните задължения на длъжностни лица във връзка с извършването на обстоятелствената проверка по издаването на констативния нотариален акт. След това ще се произнесем дали с документите от наказателно-правна гледна точка всичко е наред”, добави Кръстев.

Зам.-градският прокурор коментира, че ако след проверката, българската държава или Българската православна църква претендират за собственост на храма и на парцела следва да се заведат съответните граждански дела. От Прокуратурата ще поискат становище от руското посолство къде се намира ключът за храма, от кого църквата е била заключена и съответно кога ще бъде отворена за религиозни обреди.

След сигнала, който държавното обвинение е получило от групата депутати, ще бъде изискан докладът от ДАНС, който е довел до експулсирането на свещениците от Руската църква. „Ще видим какво има в доклада и защо не сме били уведомени”, обясни Кирилова.

#Руската църква #прокуратура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници