Опасен червей атакува САЩ, влиза в мозъка, причинява смърт

Опасен червей атакува САЩ, влиза в мозъка, причинява смърт

Pixabay

A A+ A++ A

Паразит, който обикновено живее в белите дробове на плъховете, може да зарази човешкия мозък, ако случайно попадне в заразена храна - и сега червеят е завзел нова територия в САЩ, съобщава „Лайв Сайънс“. Паразитът, наречен плъхов белодробен червей (Angiostrongylus cantonensis), заразява предимно хората в Югоизточна Азия и е ендемичен за Хаваите и тихоокеанските острови. Считан за инвазивен в континенталната част на САЩ, червеят вероятно е достигнал за първи път югоизточната част на страната през 80-те години на миналия век чрез плъхове, пристигащи в Ню Орлиънс, Луизиана, с търговски кораби. Оттогава насам в различни щати, включително Тексас, Тенеси и Алабама, са докладвани спорадични случаи на заразяване на хора.

Сега, в проучване, проведено между 2019 и 2022 г., изследователите са открили белодробен червей при кафяви плъхове (Rattus norvegicus) в Атланта, Джорджия. "Тъй като преди това белодробен червей A. cantonensis е бил идентифициран при плъхове в съседните щати Флорида и Алабама, популациите на A. cantonensis вероятно са били в Джорджия много по-рано от 2019 г., когато е идентифициран първият положителен плъх в Атланта", пишат изследователите в доклад, публикуван в Emerging Infectious Diseases, списание, издавано от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Това "предполага, че този зоонозен паразит е бил въведен и се е установил в нов район на югоизточната част на Съединените щати". Екипът изследва тъкани от 33 кафяви плъха, намерени мъртви в зоологическа градина в Атланта между 2019 и 2022 г. При седем от плъховете, или около 21%, са открити кръгли червеи в сърцето, белодробните артерии и мозъчните тъкани. Генетичният анализ потвърди, че A. cantonensis е в четири от тези проби, а генетичните последователности напълно съвпадат с тези на белодробни червеи, събрани преди това в Луизиана. Червеите на останалите плъхове не могат да бъдат идентифицирани поради "недостатъчно качество на пробите и разграждане на ДНК", отбелязват изследователите, цитирани от БГНЕС.

Поради тази причина не може да се изключат други видове червеи, но плъховете са имали наранявания, свидетелстващи за инфекции с A. cantonensis.

Как белодробните червеи на плъховете могат да попаднат в човека? Възрастните паразити живеят в белите дробове на плъховете и заразяват само плъхове, но според CDC плъховете могат да предават ларвите на паразитите в изпражненията си. След това охлювите могат да се заразят чрез консумация на ларвите, а при консумация на сурови или недостатъчно сготвени охлюви хората могат да се заразят на свой ред. "Хората могат да се заразят и случайно, като консумират сурови продукти (например маруля), в които има малък охлюв или част от него", предупреждават от CDC. Допълнителни животни, като сладководни скариди, раци и жаби, също могат да бъдат заразени с ларвите и е възможно консумирането на тези животни сурови или недостатъчно сготвени да представлява риск за хората, но това не е добре установено.

Веднъж попаднал в човека, червеят може да причини рядка мозъчна инфекция, наречена еозинофилен менингит, чиито симптоми могат да включват главоболие, скованост на врата, изтръпване или болезнени усещания по кожата, ниска температура, гадене и повръщане. "Повечето инфекции с A. cantonensis преминават спонтанно с течение на времето без специфично лечение, тъй като паразитът не може да оцелее дълго в човешкия организъм", отбелязва CDC. "Нерядко обаче могат да настъпят сериозни усложнения, които да доведат до неврологична дисфункция или смърт." Добрата новина е, че можете да избегнете тази инфекция, като сте наясно къде живеят белодробните червеи и не поглъщате сурови или недостатъчно сготвени охлюви, сладководни скариди, сухоземни раци, жаби или гущери или потенциално заразени зеленчуци или сокове, съветва CDC. Зеленчуците трябва да се измиват старателно, ако се консумират сурови.


#плъх #червей #мозък #болест #смърт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници