Мария Габриел: Горда съм с първите 100 дни на кабинета

Мария Габриел: Горда съм с първите 100 дни на кабинета
A A+ A++ A

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел заяви, че темата на днешния форум "България в многополюсния свят: приоритети, предизвикателства и решения" изисква задълбочена дискусия с принос от водещи държавни институции, с които МВнР си партнира. За Габриел е отговорност да представлява България на международна сцена. След повече от 100 дни на правителството смятаме, че всички заедно можем да се гордеем с постигнати резултати, посочи Габриел. България трябва да задава посока, да оформя решения от европейския дневен ред и дневният ред на НАТО, подчерта тя.

Мария Габриел се обърна към ръководителите на задграничните представителства на Република България, заявявайки, че разчита на всеки да се следва активна политика, за да може дипломатическата служба да отстоява националните интереси в съответствие с евроатлантическите ценности. В основата на подхода на правителството са целите и приоритетите на държава, каза още Габриел.

За нея големите теми, които трябва да бъдат водещи във външната политика на България, са професионална, модерна и мотивирана дипломатическа служба, ясни процедури за кариерно развитие на дипломатите, достойно заплащане, България да бъде активен член на ЕС и НАТО, влизане Шенген, Еврозоната, членството на България в ОИСР, защитата и правата на българските граждани извън страната, културна дипломация. "Обединение, взаимно уважение и прагматично сътрудничество между институциите с европейските партньори на България ще се намери ключът за добрите неща за България и българските граждани", категорична бе Мария Габриел. Тя е убедена, че българската дипломация и външна политика трябва да бъдат координирани действия, с цел да се направи България още по-видима и значима на международната сцена.

"Никой сам не може да постигне нищо, можем да го направим само в екип", добави тя.

Мария Габриел отбеляза, че България трябва да търси сътрудничество с Япония, Индия и Латинска Америка, като задълбочи сътрудничеството си със САЩ и Великобритания.

Предизвикателствата пред външния министър са мирът във войната на Русия с Украйна, енергийната и продоволствената сигурност, регионалните отношения с отделните държави - Западните Балкани и стратегическата важно за Черно море, дигитална дипломация, хуманитарните кризи и проблемите свързани с миграцията и ролята на дипломатическата служба и необходимостта от нова външнополитическа стратегия на България.

#Мария Габриел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници