Ето какво съветва проф. Кантарджиев срещу новия COVID "Пирола"

Ето какво съветва проф. Кантарджиев срещу новия COVID "Пирола"

Стоп кадър/НОВА (архив)

A A+ A++ A

В последно време наистина има увеличаване на случаите на заболели от COVID, но не е нещо драстично, всяка година се увеличават случаите и на респираторните вируси. Ноември-декември ще започне, а януари-февруари ще е вълната на грип. Докато коронавирус ще имаме сега, в началото на есента, и напролет, когато общият имунитет намалее.

Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столична община по здравни въпроси и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести, пред Нова тв.

Като вирус COVID много се промени. Сега това са нормалните респираторни вируси, характерни за есента и зимата. Преди 4 г. 30% от сухата кашлица и 15% от гърлобола си бяха другите обикновени коронавируси, обясни Кантарджиев.

Той напомни, че вече се правят ваксинации за новите варианти на коронавирус.

Тези, които мислите за здравето си - ваксинирайте се. Карал ли си подварианта XBB сега или напролет - 1-2 години си защитен даже от новия вариант "Пиролата". Но тези, които са над 65 г. - да се ваксинират и за коронавирус, и за грип. Може едновременно, но на различни места, заяви Кантарджиев.

Ако случаите са повече, трябва да се върнем към PCR тестовете, съветва той.

Новият вариант BA 2.86, т.нар. "Пирола" не е толкова опасен, защото не се мре. Не е толкова тежък, по-трудно се прихваща. Но направи много мутации, и по-трудно го хващат антигенните тестове - 50% ще е фалшиво отрицателен и трябва след 48 часа да се повтори. Затова е добре да се прави PCR, защото ще се знае какви варианти циркулират, обясни Кантарджиев.

Ако вдигнете температура, почувствате раздразнение в гърлото и това се развива 1-2 дни, твърде вероятно е да е коронавирус. Болка по мускулите , не можете да станете от дивана - това са симптомите при мъжете.

Лимон със сода е едно от най-добрите неща за горните дихателни пътища и може да отреже инфекцията за 1-2 дни, препоръча експертът.

Мерките за коронавируса - пазете се от болни, проветрявайте, по-добре предизборната кампания да се води навън, препоръча Кантарджиев. Той даде за пример Държавата Израел, която миналата седмица въведе маски на закрито. Хубаво е при повече от 5-6 души - носете маски, препоръча той.

Мед - не повече от 1-2 лъжици. Хубаво е да се яде мед, но не бива да се прекалява. Медът се оказа, че има доста алегрени, дори бацилите на ботулиновия токсин. И една от причинините за люлчената смърт в САЩ преди 30 г. беше именно топенето на биберона в мед. Затова сега не го правим, обясни Кантарджиев.

Много е хубав медът, и аз обичам, но не бива да се прекалява, допълни той.

#проф. Тодор Кантарджиев #КОВИД-19

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници