Страхотната Белослава Кръстева остана на косъм от световната титла по шахмат

Страхотната Белослава Кръстева остана на косъм от световната титла по шахмат
A A+ A++ A

Българката Белослава Кръстева завърши с равен брой точки с първата и втората, но отстъпи по други показатели, оставайки трета на световното по шахмат.

Тя се представи повече от достойно на шампионата за младежи и девойки до 20 години в мексиканската столица Мексико Сити.

19-годишната представителка на шахматен клуб “Шах XXI” имаше огромни шансове и за световната титла, след като кръг преди края на турнира оглави еднолично временното класиране.

В последния си 11-и двубой обаче Кръстева загуби с белите фигури от аржентинката Кандела Франсиско Гекамбуру. Това беше първото поражение на българката на шампионата на планетата.

Кръстева, Гекамбуру и Кариса Ип от САЩ завършиха с равен актив от 8,5 точки във финалното класиране, но аржентинката и американката имаха по-добри допълнителни показатели.

Аржентинката има 1,5 точки от партиите с Ип и Кръстева, американката е с 1 точка, а българката взе само едно реми от двете си конкурентки.

Ако Кръстева беше удържала реми на Гекамбуру, тя щеше да стане седмият световен шампион на България в различните възрастови групи.

Силното представяне на Белослава Кръстева идва по-малко от два месеца, след като Нургюл Салимова стана втора на Световната купа по шахмат за жени в Баку, Азербайджан.

#Белослава Кръстева #шахмат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници