Хекимян: Трябва да направим така, че туристите да остават повече време в София

Хекимян: Трябва да направим така, че туристите да остават повече време в София

бТВ

A A+ A++ A

Туристите са тези, които трябва да оставят повече в икономиката. Говорим за нужда от конгресен, фестивален, културно-исторически, религиозен и дори кулинарен туризъм. Идеята е туристите да не идват за нощувка или две. Нищо против „low cost“ туризма, но трябва да накараме хората да остават тук - с развитие на столицата, но и със съпътстващи събития край нея. Това заяви кандидатът на ГЕРБ за кмет на София Антон Хекимян при срещата си с ресторантьори и хотелиери, предаде репортер на Novini.bg.

Според него първата стъпка е създаването на Борд по туризма към Столична община. Идеята е той да събере най-добрите експерти и да говори с бранша каква да е София, какво трябва да се разказва извън България за София и какво може да се намери тук.

Ще го наречем бранд идентичност. София трябва да има визия и символ. Кой ще е нашият символ на града, това трябва да се случи в диалог с бизнеса и хората - дали да е „Александър Невски“ или „Св. София“, разясни Хекимян.

Освен туризма, Хекимян изтъкна и спорта като един от приоритетите си в предизборната си кампания.

„Спортът е много важна тема, защото спортът ни дава основание да привлечем големи шампионати, големи спортни събития, като към тях отваряме и най-болната тема на града – Витоша и спортните бази. Смятам също така, че лифтовете на Витоша трябва да заработят“, каза той.

„Когато Столична община подкрепи изграждането на нов национален стадион, който да посреща шампионати по всички стандарти, това ще бъде една София с различно лице, а не град на малките проекти. Така ние ще можем да се съревноваваме с останалите големи европейски столици“, допълни Антон Хекимян.

По думите му дигитализацията също е важен елемент от бъдещите политики за управлението на столицата.

София трябва да има приложения и туристът да има всичко за нашия град в мобилния си телефон – ресторанти, хотели, културни обекти и т.н., както е във Виена. Защото София трябва да бъде нашата визитна картичка не само за България, но и за нас самите. Трябва да имаме стратегия за рекламирането, изцяло нова маркетингова кампания. Да представим София като място, където туристите ще се чувстват добре и сигурно, каза още Хекимян.

„София може да е на огромен фестивал за народно творчество“, убеден е Хекимян и допълни, че има две направления - за привличане на туристи от страната, но и на публика от чужбина.

На въпрос за данъчните ставки кандидатът за кмет на София от ГЕРБ отбеляза, че темата се експлоатира изключително политически.

„Ако ще се вдигат данъци, трябва да има разговор с хората, които работят“, заяви Хекимян и предупреди, че подобен ход „ще дръпне ръчната спирачка“ за нови бизнеси.

#Антон Хекимян

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници