Прогнози: Да очакваме ли сняг тази година и кога?

Прогнози: Да очакваме ли сняг тази година и кога?

pixabay

A A+ A++ A

Прогнози за снеговалеж през зимата 2023/2024 г.: Данните от новите прогнози показват моделите на снеговалежите за следващия зимен сезон, като Ел Ниньо променя реактивния поток.

Прогнозите за снеговалеж през зимата 2023/2024 г. показват глобален метеорологичен сигнал от Ел Ниньо, който в момента става по-силен и готов за зимата. През Атлантическия океан до Европа ще разгледаме най-новите прогнози за снеговалеж и тенденции за цялата зима, тъй като вече са налични и данни за февруари, съобщи Meteo Balkans.

Но първо ще разгледаме набързо водещия глобален фактор за времето за предстоящата зима, аномалията ENSO в Тихия океан.

Какво показват последните данни от океанския анализ и какви са очакванията за неговото развитие?

Основният фокус ще бъде върху глобалните системи за дългосрочно прогнозиране на времето, където ще видите най-новите прогнози за снеговалеж за предстоящата зима 2023/2024 г. и разбивката им по месеци.

ГЛОБАЛНО СЕЗОННО ВЛИЯНИЕ НА ВРЕМЕТО

ENSO е съкращение от „El Nino Southern Oscillation“. Този район на екваториалния Тихи океан преминава между топли и студени фази. Обикновено има промяна на фазата на всеки 1-3 години.

Студената фаза се нарича Ла Ниня, а топлата Ел Ниньо. В момента сме във фаза на укрепване на Ел Ниньо, която ще бъде в пикова сила през зимния сезон.

ENSO значително влияе върху тропическите валежи, моделите на налягане и сложния обмен на океана и атмосферата. Можем да наблюдаваме мащабни промени в налягането в тропиците с всяка нова фаза на развитие. Тези промени засягат циркулацията на времето над останалия свят с известно закъснение.

Както можете да видите на изображението по-горе, топлата фаза на ENSO създава по-ниско налягане от нормалното над централната и източната част на Тихия океан и по-високо налягане на запад. По този начин той значително променя системата за обратна връзка атмосфера-океан. Тази система за обратна връзка разпространява влиянието на ENSO в световен мащаб, особено зимната температура и моделите на снеговалеж.

Можете да видите Ел Ниньо в последния анализ на океанските аномалии на NOAA по-долу. Може да се разглежда като зона с океански температури над нормалните в екваториалния Тихи океан. Тази аномалия засяга атмосферата, но също така ни казва, че метеорологичните модели се променят в световен мащаб.

Ел Ниньо обикновено се образува по време на слаби пасати, което може да ни каже много за състоянието на глобалната циркулация. По този начин можем да използваме тези температурни аномалии в океана като „индикатор“, за да знаем текущото състояние на глобалната климатична система.

Студената Ла Нина бързо се разпадна през зимата, като в началото на пролетта се появиха по-топли аномалии.

ЗИМНА ПРОГНОЗА НА ENSO

Прогнозира се, че условията на Ел Ниньо ще продължат през есента и зимата. Очаква се отслабване на Ел Ниньо през пролетта с преминаване към неутрална фаза през лятото.

И така, какво точно означава това за моделите на зимното време и потенциала за снеговалеж? За да отговорим на този въпрос, ще разгледаме по-отблизо влиянието на времето, което Ел Ниньо обикновено показва над Северна Америка, въз основа на реални наблюдения.

Не е известно, че Европа има специфични/директни влияния, тъй като е твърде далеч от региона на източника. Но това не означава, че няма въздействие. Просто е по-трудно да се намери надежден дългосрочен сигнал.

ENSO наистина променя времето в световен мащаб. Но освен прякото влияние върху Северна Америка и други по-близки региони, места като Европа имат много други фактори, преди всяко пряко влияние върху времето да достигне толкова далеч от Тихия океан.

ЗИМА 2023/2024 ПОСЛЕДНИТЕ ПРОГНОЗИ ЗА СНЕГОВАЛЕЖ

За Европа, можем да очакваме слаба прогноза за снеговалеж. По-голямата част от континента се очаква да има по-малко снеговалежи от нормалното, с изключение на части от Централна Европа и Скандинавия.

Прогнозата за снеговалеж през декември показва по-голямата част от континента с отрицателни количества снеговалеж, с изключение на далечния север. Това вероятно е свързано с по-югозападен поток над по-голямата част от Европа.

В прогнозата за януари можете да видите много по-различна картина, като потенциалът за снеговалеж се увеличава силно в голяма част от централните страни. Това съответства на по-северно течение, което започва да се установява.

Февруари показва още повече подобрение. Повече снеговалежи се очакват над голяма част от континента, с изключение на югозападните и южните части.

Въпреки отрицателните аномалии над части от Европа, все още има снеговалежи над континента. Така че, дори ако прогнозата изисква по-малко сняг, това не означава, че няма сняг.

АКТУАЛИЗИРАНА ПРОГНОЗА ЗА СНЕГОВАЛЕЖИТЕ НА UKMO ЗИМАТА 2023/2024

Първо, разглеждайки средната сезонна стойност за Европа, можем да видим още една слаба прогноза за снеговалеж, идентична на ECMWF. По-голямата част от континента се очаква да има по-малко снеговалежи от нормалното, с изключение на някои централни и северни части.

Прогнозата за снеговалеж през декември показва мрачна перспектива за снеговалеж, като по-голямата част от континента е с по-малко снеговалеж от нормалното. Това е идентично с ECMWF, което дава на този сценарий по-голяма вероятност.

Ако погледнем прогнозата за снеговалеж през януари, няма много подобрение, с изключение на някои части на Централна Европа и далечния север.

Но гледайки прогнозата за снеговалеж през февруари, можете да видите повече снеговалежи в части от Централна Европа и на североизток. Така че този модел има промяна на модела в прогнозата, но малко по-късно през зимата.

#първи сняг #зима сняг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници